El risc de pobresa a Catalunya protagonitza la caiguda més gran des del 2009

Baixa gairebé dos punts en un any i afecta al 19% de la població, però el tercer sector alerta que en realitat "la societat s'ha empobrit"


El risc de pobresa a Catalunya ha disminuït gairebé dos punts el 2015 i afecta al 19% de la població, davant del 20,9% del 2014. Es tracta de la davallada més gran des de l'inici de la crisi, el 2009. La taxa se situa per sota de la mitjana espanyola (22,1%), però per sobre de la de la Unió Europea, que se situava al 17,2% el 2014; segons ha informat l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) aquest dijous. 

El llindar d’ingressos anuals amb què una persona entra en risc de pobresa va situar-se l'any 2015 en 9.667 euros nets anuals en les llars d’una persona (un 1% inferior que l’any anterior) i en 20.301 euros en les llars de dos adults amb dos infants. Cal tenir present que l’Enquesta de condicions de vida del 2015 (que és la font de la informació) recull els ingressos de les llars de l’any anterior (2014).  

El risc de pobresa ha baixat en totes les franges d'edat. Són els menors de 16 anys els més exposats, amb una incidència del 27,9%, un punt menys que l'any anterior; i els majors de 65 anys els menys  exposats, amb un 12,1%, una millora de 2,3 punts respecte del 2014. Mentre que el risc de pobresa caigut, la renda mitjana neta anual de les llars catalanes ha augmentat fins als 30,655 euros, un 0,8% més que el 2014 i 4,563 euros superior a la del conjunt de l'estat. 

Segons la composició de la llar, el risc de pobresa té més incidència en les llars amb fills dependents (25,1%) i especialment en el cas d'un adult amb un o més fills dependents (34,1%).Les llars sense fills dependents tenen un risc de pobresa del 12,5%.  

La importància de les transferències socials 

El nombre de llars que van rebre almenys un tipus de prestació social va disminuir un 6,8% en relació a l’any anterior, arribant a les 1.850.000 aproximadament. La baixada s’ha donat sobretot en les llars que reben prestacions d’atur, que han passat de representar el 43,2% del total al 38,5% el 2015.  

Més de la meitat de les llars que reben prestacions (57,4%) es beneficien de les pensions de vellesa i de supervivència, que són les prestacions més importants. L’impacte d’aquestes transferències en la reducció de la pobresa es fa palès si es comparen les taxes de risc abans i després de percebre-les. Així, la taxa de risc de pobresa abans de qualsevol tipus de transferència social és del 42,1% i passa a ser del 24,9% després de comptar-hi les pensions de vellesa i supervivència, i del 19% després d’incorporar-hi la resta de transferències socials. 

Les entitats alerten que ha crescut la desigualtat 

El president de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa, ha afirmat que el descens de la taxa de pobresa a Catalunya no reflecteix la realitat. Segons diu, han augmentat les desigualtats i l'empobriment de la societat, perquè la mitjana amb que es calcula la taxa també ha baixat d'un any a un altre. El càlcul d'aquesta taxa es fa amb el percentatge de persones que està per sota del llindar fixat com el 60% de la mitjana dels ingressos disponibles anuals, que va ser de 9.767 euros el 2014 i de 9.667 el 2015, és a dir 100 euros menys.

La Taula alerta en un comunicat que les desigualtats han augmentat ja que la taxa que fixa quan una persona es considera en situació de pobresa ha baixat 100€ respecte el 2014 i en canvi la mitjana dels ingressos de les llars catalanes ha augmentat 200€ en el mateix període temps.

Illa ha alertat també que la infància “és el col·lectiu que més ens ha de preocupar perquè la seva taxa de pobresa és més alta que fa dos anys, i és el que menys es queixa de la societat”. Paral·lelament, la Taula ha recordat que la privació material severa, l’indicador que mesura de forma directe la manca de capacitat de consum de la població, ha augmentat cada any, un 10% en els dos últims anys i un 6% en l’últim any.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article