El 80% de les famílies vulnerables no tramita el bo social per pobresa energètica

Ajuntaments i entitats convoquen el I Congrés Català de Pobresa Energètica el 3 i 4 de novembre a Sabadell per fer front a aquesta problemàtica


El bo social no arriba a qui el necessita. Aquest descompte d'un 25% en els serveis bàsics de subministrament que s'aplica a les famílies més vulnerables no es tramita en el 80% dels casos. El motiu? Moltes llars en desconeixen l'existència i d'altres pateixen les conseqüències de les dificultats burocràtiques. 

Així ho va manifestar la la diputada de benestar social de la Diputació de Barcelona Maite Fandos durant la presentació ahir del Primer Congrés Català de Pobresa Energètica que se celebrarà el 3 i 4 de novembre a Sabadell. Tanmateix, Fandos va assegurar que les peticions d'ajuda als serveis socials per al pagament de les factures de subministrament van créixer un 95% el 2015.   

Els ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, en nom del món local, van exigir ahir dimarts més recursos i canvis normatius per lluitar contra la pobresa energètica. Una “qüestió d’extrema urgència” que els ajuntaments “afronten en solitari”, segons ha lamentat Laia Ortiz, tinenta d’alcalde de drets socials de l’ajuntament de Barcelona.

A Catalunya, la pobresa energètica ha crescut en els darrers anys. Un 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, xifra que s’ha duplicat respecte l’any 2008,  com a conseqüència de l’increment de la pobresa econòmica. D'acord amb dades de 2014 de l'Idescat un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa i un 26% en risc d’exclusió social. 

A més, un factor accelerador d’aquest procés és l’elevat preu de l’energia i les deficiències energètiques que presenta el parc d’habitatges. Segons l'Institut Nacional d'Estadísitca un 50% dels habitatges de l’estat s’han construït sense criteris d’eficiència energètica i un 17,1% presenten humitat, goteres o altres problemes d’aïllament. 

El congrés: cercant alternatives més enllà de l'ajut econòmic 

El I Congrés Català de Pobresa Energètica, co-organitzat també per la Diputació de Barcelona, la Taula del Tercer Sector i l'Asociació Ecoserveis, pretén oferir debat i reflexió entorn als reptes de la lluita contra la pobresa energètica. Es preveu la participació de més de 90 ponents i més de 350 assistents, que poden inscriure's aquí.
 
Segons el tinent d’alcalde de Badalona, Àlex Mañas, davant la manca “de finançament superior”, els tres municipis volen que el congrés “doni la volta” al paper subsidiari dels ajuntaments per buscar “mecanismes àgils” que vagin més enllà del pagament de factures a les famílies víctimes de la pobresa energètica. 

“Si només paguem els rebuts sense fer tasques d’assessorament, el que s’està fent és engreixar el negoci de les grans companyies”, ha sentenciat. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector ha exigit “coresponsabilitat” a les companyies subministradores. “Les companyies tenen responsabilitat en el problema”, ha subratllat Felisa Pérez, membre de la junta directiva de l’entitat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article