Les entitats socials es reivindiquen independents dels poders polítics

Ecas denuncia l’escenari “complex i difús” en el qual treballen les entitats, sovint percebudes “com part de l’establishment”


La presidenta d’Entitats Catalans d’Acció Social (Ecas), Teresa Crespo, va remarcar divendres que l’objectiu del tercer sector social és transformar la societat per fer-la més justa mantenint la “independència” del poder polític.

Ho va fer en el marc de la jornada ‘Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual’, en la qual van participar-hi un centenar de professionals de l'àmbit social, tant públic com privat no lucratiu, i que va abordar el paper de les entitats en un escenari "complex i difús" a l'hora d'articular els actors que intervenen en l'esfera pública.

“El nostre objectiu és transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. Ho fem treballant en diversos fronts i col·laborant amb tots aquells que hi poden contribuir: administracions públiques, poders polítics, moviments socials… Però mantenint sempre la nostra independència i sense perdre de vista la nostra raó de ser: estar al costat de les persones, en especial les més vulnerables, perquè es respectin els seus drets com a ciutadans”  va assegurar Crespo.

La relació del tercer sector amb els moviments socials i altres espais comunitaris va ser també un dels elements de debat, respecte al qual l’activista i ex diputat de la CUP al Parlament David Fernàndez va reivindicar la força de l’enxarxament per “aportar de manera conjunta pedagogia, comunitat i transformació”. El president de La Confederació, Joan Segarra, va recordar que no es tracta de compartiments estancs –“el 15M estava ple de gent del tercer sector”—, però ha reconegut que “alguna cosa no hem fet bé si els moviments socials ens perceben com a establishment”.

La jornada, organitzada per ECAS amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, va posar sota el focus els dèficits del tercer sector i els riscos d’institucionalització i acomodament als quals s’enfronta. “Hem de fer una reflexió profunda sobre el nostre espai de confort”, va plantejar Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva.

L’expert en polítiques socials Fernando Fantova va alertar sobre el perill de ‘zombificació’ quan a les entitats adquireix més pes la prestació de serveis que la vocació de transformació social. “Calenaliances, innovació, enfocament comunitari i empoderament de les personae per reconnectar-nos enfonsant les arrels en les nostres essències”.

La trobada va concloure amb la elctura d'un document que recull el treball en grups fet. El text reclama "exercir una crítica constructiva davant de les diferents forces polítiques” i rebutja “la projecció interessada de la imatge d’un tercer sector instal·lat al costat del poder polític o econòmic”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article