Les entitats socials, receloses amb la nova proposta de Llei antidesnonaments

Els promotors de la ILP d'Habitatge consideren que la nova normativa no resol situacions d'emergència i denuncien que s'han fet passos enrere respecte la Llei 24/2015


Dijous passat, 14 de juliol, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya van tancar un acord per modificar la Llei d'emergència habitacional, alguns dels punts de la qual va recórrer el Tribunal Constitucional. La nova norma, però, ha despertat els recels de les entitats socials que la consideren 'ineficaç, cara i lenta'.

El principal canvi de la proposta de nova Llei antidesnonaments, que es presentarà al Parlament a setembre, és que enlloc de contemplar la "cessió obligatòria" de pisos buits a lloguer social, ara s'hi parla "d'expropiació d'ús de manera temporal", que permetrà fer-ne ús en un període d'entre 4 i 10 anys. L'expropiació només es podrà fer d'aquells pisos inscrits en el Registre de pisos buits, encara que els propietaris no tenen l'obligació d'inscriure-hi els pisos que no estiguin ocupats.

El nou redactat també contempla que les entitats bancaries i els fonts d'inversió puguin oferir un lloguer social a persones vulnerables a punt de ser desnonades. Paral·lelament, es crearà una comissió de mediació on govern, entitats, advocats, ajuntament i bancs treballaran per analitzar els casos concrets de les persones afectades i valoraran la segona oportunitat alhora de pagar el lloguer.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha definit la nova Llei com a "jurídicament sòlida per fer front a les situacions d’emergència en l’habitatge" i ha destacat que, un cop estigui aprovada, podrà oferir una "una resposta ràpida i solucions sòlides i legals" als principals punts suspesos de la llei. Meritxell Borràs ha reconegut l'alt cost de les operacions que contempla la Llei però ha assegurat que es compensarà perquè "obligarem les entitats financeres a donar-nos aquests pisos en perfecte estat".

'Volem una llei que doni respostes, com ho feia de 24/2015'

El Grup Promotor de la ILP d'Habitatge ha emès un comunicat en què es mostra decebuda amb l'avantprojecte de Llei redactat. Segons els impulsors del projecte, la proposta de llei "serà difícil d’aplicar i es queda curta per donar resposta a l’emergència habitacional". El portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha explicat que la Llei és un retrocés perquè ara només expropiarà propietats als bancs i als fons d'inversió i no als grans propietaris que no tinguin inscrits els seus pisos al Registre. "El 80% de les persones que no poden pagar lloguer viuen en pisos que no són de les entitats bancàries", ha subratllat Macías.

L'entitat ha criticat que no s'hagin tingut en compte algunes de les propostes que han presentat i han criticat que les mesures de la nova Llei "són difícils d'aplicar, farragoses, cares i lentes" i, per tant, no seran útils en situacions d'emergència. A més, el Grup Promotor de la ILP d'Habitats ha acusat el govern de no "calcular de manera adequada els costos de l'expropiació" i de no contemplar-hi una partídia pressupostària específica.

"No volem avalar qualsevol llei per dir que hem fet una llei, en volem una que doni respostes, com ho era la Llei 24/2015", ha dit el portaveu de la PAH. L'entitat espera ara que el redactat arribi al Parlament per fer pressió als partits i introduir esmenes que millorin el text i l'aplicació.

50.000 persones sense un allotjament digne a Catalunya

El mes d'abril l'Agència de l'Habitatge de Catalunya va fer públic un informe on alertava que almenys 48.454 persones no disposen d'un habitatge en condicions per viure. D'aquestes, unes 26.705 resideixen temporalment a pisos de familars o estan dependents d'una ordre de desnonament. Segons l'estudi, el perfil de persones que pateixen més risc de denonament hi ha sobretot parells amb fills que ingressen menys de 6.000€ a l'any a la llar. Moltes vegades, aquest import és el que perceben de l'atur o de les pensions d'avis del nucli familiar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article