TEBvist i 'Niños sin Barreras', Premis Solidaris de l'ONCE

La 10a edició del guardó reconeix també Carme Canals, impulsora de la Fundació Friends, la Tavella i el Museu Marítim de Barcelona


Els Premis Solidaris ONCE Catalunya han reconegut la tasca de TEBvist coma mitjà de comunicació que treballa per la inclusió social i també per la normalització de la discapacitat. Tanmateix, han guardonat Carme Canals, Niños sin Barreras, La Tavella i el Museu Marítim de Barcelona.

L'objectiu dels guardons és reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària en el seu entorn d'influència i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització i l'autonomia personal i l'accessibilitat universal.

"Aquest premis són un reconeixement a la solidaritat catalana. Distingim persones, entitats i projectes que són l'altaveu d'accions que passen, massa sovint, silenciosament al nostre voltant. Brindem visibilitat a persones i iniciatives, massa sovint, invisibles", ha dit el president dels premis i també president del Consell Territorial de l'ONCE Catalunya, Enric Botí.

En la categoria de mitjà, l'ONCE ha reconegut la tasca de TEBvist, la primera televisió en línia a Catalunya, feta per persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d'un projecte que compleix una doble funció, terapèutica i educacional, a través de monogràfics com el que van presentar ara fa dues setmanes sobre sexe i discapacitat.

Tanmateix, ONCE ha guardonat 'Niños sin barreras', una associació que es preocupa pels fills de persones que compleixen condemnes a la presó. Els nens pateixen efectes col·laterals a l'ingrés d'algun dels seus progenitors, com per exemple el judici negatiu dels altes, el deteriorament de la convivència i  la situació econòmica familiar i la pròpia separació, que comporta d'anys psicològics greus i, fins i tot, irreversibles.

Carme Canals Gimeno ha estat la persona guardonada enguany. Ella és la impulsora de la Fundació Friends, que va començar a caminar l'any 2004 per atendre joves i adults amb síndrome d'Asperger i amb dificultats de comunicació. En aquell moment, el seu fill tenia 15 anys i no hi havia cap centre a Barcelona on aquestes persones poguessin trobar-se i fer amics.

El 2008, Canals va iniciar el projecte Botiga Friends, un centre especial de treball dedicat a la venda de roba i complements i el 2011 el projecte Educafriends, un servei d'acompanyament educatiu, que ajuda a nois noies a acabar o reiniciar la seva formació. La història de Canals és una història de superació, malgrat està diagnosticada d'ELA des de fa ja quatre anys, ha seguit el capdavant d'aquestes iniciatives i n'ha impulsat d'altres.

La Tavella ha estat el projecte empresarial guardonat. Integrat per dues entitats sense ànim de lucre, la Fundació Viver de Bell-Lloc i l'Associació Sant Tomàs-Parmo, té com a objectiu la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental sever. La seva activitat es centra en la comercialització en xarxa, amb lliurament a domicili, de fruites i verdures, entre d'altres aliments amb segell ecològic. Actualment l'empresa dóna feina a 11 persones, sis d'elles amb algun tipus de persona amb discapacitat.

Així mateix s'ha reconegut el Museu Marítim de Barcelona, per "la gran implicació en l'accessibilitat en totes les exposicions i activitats que realitza i que afavoreixen sempre la participació de persones amb discapaciat.

"Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que, amb esforç i constància, hi ha realitats que es poden canviar", ha remarcat Botí, en referència a tots els premiats. L'acte de lliurament dels guardons serà el proper dijous 6 d'octubre, a un quart de vuit de la tarda a l'Auditori ONCE

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article