L'Associació Celíacs de Catalunya titlla de 'confós' el nou etiquetatge de productes sense gluten

Incorpora dues categories, producte sense gluten i molt baix en gluten


Des del passat 20 de juliol els productes per a celíacs s'etiqueten de manera diferent. D'acord amb un nou reglament europeu, l'etiquetatge diferencia ara entre els productes sense gluten i els que són molt baixos en gluten i, conseqüentment, no aptes per a les persones amb intolerància o celíaques.

Mentre la primera categoria d'etiquetatge emmarca els productes que contenen menys de 20 ppm d'aquesta proteïna, la segona es refereix a aquells que en tenen entre 20 i 100. L'Associació Celíacs de Catalunya (ACDC) ha lamentat aquesta mesura i l'ha titllada "de nou pas enrere".

L'ens assegura que es tracta d'un reglament redactat sobre la concepció "errònia" que hi ha persones celíaques amb diferents graus de sensibilitat al gluten i que unes en poden tolerar més quantitat que d'altres. Un altra problema és que el nou etiquetatge podrà anar acompanyat de diferents enunciats, com ara elaborat específicament per a celíacs, per a persones amb intolerància al gluten, indicat per a persones amb intolerància al gluten o indicat per a celíacs. És per aquest motiu que l'ACDC recomana als celíacs i intolerants consumir només els productes en els quals llegeixin 'sense gluten'.  
 
Segons Esther Roger, Gerent de l'Associació Celíacs de Catalunya, entitat amb quasi quatre dècades d'existència i que representa als 75.000 celíacs i 450.000 persones sensibles al gluten que s'estima que hi ha a Catalunya, el problema principal rau en que el nou reglament fixa un marge massa ampli entre els 20 ppm que l'intolerant al gluten pot acceptar sense posar en risc la seva salut i els 100 ppm, totalment "inacceptables per ell".

Els restauradors també es veuen afectats pel nou Reglament Europeu 828/2014, ja que serà imprescindible tenir en compte que només aquells productes per sota de 20 ppm de gluten podran ser emprats en l'elaboració dels plats aptes per a celíacs. S'haurà de vigilar, doncs, de no barrejar aliments sense gluten amb aliments baixos en aquesta proteïna.

Per intentar reconduir la situació, des de Celíacs de Catalunya han demanat una reunió amb representants del govern per tal d'instar a Europa que tiri enrere la nova normativa d'etiquetatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article