Polèmica per un llibre infantil acusat d'incitacions al bullying i al masclisme

L'editorial es justifica al·legant que és un "llibre de ficció" marcat per "un to d'humor i d'ironia"


Desenes de tuits i més de 26.000 firmes perquè desaparegui del mercat. Aquesta ha estat la dimensió de la polèmica per un dels últims llibres de María Frisa, '75 consells per sobreviure a l'escola' publicat per l'editorial Alfaguara i adreçat a preadolescents de 6 a 12 anys.

L'obra ha estat acusada de fer apologia del bullying així com inictar a la desobediència i al masclisme per diverses cites com ara: "inconvenients de tenir nòvio: no et pots fixar en altres nois, perquè es posarà gelós. Esclar que això, algunes vegades, és bo» o bé «surt amb algú, amb qui sigui".

Davant d'aquesta polèmica, Alfaguara ha llançat un comunicat a les xarxes en què «lamenta profundament el malestar generat en relació amb alguns extractes apareguts a les xarxes socials» i ha defensat que es tracta d'un "manual redactat en clau irònica" i amb un to "humorístic". Tanmateix, ha anunciat que a partir d'ara col·locarà una nota a la portada que indicarà que es tracta d'una obra de ficció.

Els firmants de la denúncia consideren aquesta obra totalment impròpia per al públic al qual va dirigit perquè consideren que «està farcida de consells tòxics de tot tipus per a nenes de 6 a 12 anys» «que no haurien de mostrar-se a una audiència tan manipulable i influenciable». Per aquest motiu, n'exigeixen la retirada immediata de les llibreries.

El llibre s'inclou dins una llarga tradició literària infantil i juvenil en clau d'humor de la mateixa autora, María Frisa, entre els quals: '75 consells per ser popular', '75 consells per sobreviure a l'institut' o bé '75 consells per sobreviure a les extraescolars'. Per la seva part, l'autora ha denunciat haver rebut amenaces al seu compte privat de Facebook i ha evitat pronunciar-se sobre el contingut del llibre.

Comunicat de l'editorial
Fragments polèmics del llibre







Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article