‘Yunus Social Business Centre’, el nou centre de l’Empresa Social a Barcelona

Universitats de Barcelona signen un conveni amb el Premi Nobel de la Pau 2006 i impulsor d’una iniciativa per difondre el concepte d’’empresa social’ al món


Les universitats de Barcelona han signat aquesta setmana un conveni amb el Premi Nobel de la Pau 2006, Muhammad Yunus, per la creació del Yunus Social Business Centre, a Barcelona. Es tracta d’un centre impulsat amb l’objectiu de concentrar els esforços d’investigació i docència relacionats amb el camp de l’empresa social.

El concepte d’‘economia social’ i ‘empresa social’ ha guanyat presència i importància els últims anys perquè s’ha identificat com un factor de canvi i millora econòmica i social. El fet de que les universitats barcelonines s’impliquin en el projecte indica, també, la importància que l’economia social ha adquirit com a matèria d’estudi, malgrat que encara necessita un impuls.

Així doncs, el Yunus Social Business Centre es dedicarà a analitzar projectes internacionals d’èxit en l’àmbit de l’emprenedoria social i a la promoció d’aquest tipus d’iniciatives, així com generar coneixement entorn a l’estat de l’empresa social a Barcelona i promoure la docència sobre l’emprenedoria i l’empresa social en el marc dels estudis de grau o postgrau de la universitat.

En aquest sentit, la organització afirma que "les universitats estan fent una bona feina amb docència i recerca", i aquesta iniciativa vol ser un "gran reconeixement" d'aquesta tasca. 

La iniciativa Social Business City Barcelona

Aquest projecte de l’àmbit universitari s’emmarca en un programa més ampli de suport a l’empresa social: la Social Business City. Després de ser conegut per ser l’impulsor dels microcrèdits i d’obtenir el Premi Nobel de la Pau l’any 2006, Muhammad Yunus crea una iniciativa internacional amb la finalitat de difondre i impulsar el concepte d’empresa social a tot el món.

A la ciutat de Barcelona, el primer gran repte social que s’ha identificat és l’atur juvenil. Segons l’Enquesta de Població Activa, al primer trimestre de 2016, la taxa d’atur entre el col·lectiu dels menors de 25 anys se situava en el 37,64% a Catalunya. Per això, la Social Business City vol esdevenir la plataforma de trobada de tots els agents que lluiten contra l’atur juvenil des de l’empresa social.

Ajudes per a persones emprenedores

Per impulsar les activitats en aquest camp de l’empresa social, Social Business City Barcelona ha creat el premi SBC Transforma i el Laboratori de Co-Creació d’Empreses Socials, que ofereix un seguiment intensiu de la posada en marxa d’empreses d’aquestes característiques.

Concretament, el Premi SBC Transforma es dirigeix a joves que tinguin una idea o projecte d’empresa amb impacte social, i el Laboratori de Co-creació d’empreses socials pretén ajudar a idear projectes d’empresa social i oferir un acompanyament intensiu en el disseny del model de negoci i prototipatge. L’objectiu és crear 10 empreses socials que creïn llocs de treball per a joves.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article