‘Blind cap’, un casquet de bany per nedadors amb discapacitat visual

A través d’un sistema de vibració, l'invent permet als entrenadors alertar els esportistes en el moment exacte que han de fer el viratge


El proper 7 de setembre s'iniciaran els Jocs Paralímpics a Rio de Janeiro. Una imatge habitual en les competicions de natació és la dels entrenadors colpejant amb un pal l’esquena o el cap dels esportistes amb discpacitat visual, per alertar-los que s’aproximen al final de la piscina i que han de realitzar el viratge. 
 

La companyia Samsung han inventat un barret de natació, batejat amb el nom de ‘Blind cap’, que compta amb un sistema de vibració i tecnologia bluetooth i que permet eliminar el cop tàctil o ‘tapping’ que fins ara es feia servir per avisar els nedadors invidents.

Aquest prototip, que de moment no està a la venda, consisteix en un casquet de bany que es sincronitza amb el rellotge Samsung Gear S2 o el telèfon intel·ligent Galaxy S7 a través d’una aplicació compatible amb qualsevol dispositiu Android i disponible a Google Play. Mitjançant aquesta app i només pitjant un botó, l’entrenador pot avisar el nedador, que rep un senyal vibratori en el moment del viratge. 

La iniciativa, realitzada en col·laboració amb el Comitè Paralímpic Espanyol, pretén “apropar aquesta tecnologia a aquests esportistes d’elit, permetent-los donar un pas més i millorant les condicions de l’esport al qual dediquen la seva vida”. 

Des de la Federació Catalana d’Esports per a Cecs valoren positivament el projecte, però creuen que cal avançar més. “No hauria de fer falta que l’entrenador pitgi un botó constantment, ja que també ha d’anotar els temps i fer altres tasques”, diuen. 

“L’ideal seria un sensor de moviment que alertés l’esportista quan s’aproxima a la paret. A 5 metres una petita vibració i a un metre una de més gran, per exemple”, d’aquesta manera el nedador podria prescindir de l’ajuda de l’entrenador.   
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article