Detectats 55 càncers de mama de manera precoç a Lleida gràcies al cribratge

15.394 dones d'entre 50 i 69 anys van ser convidades a participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama el 2015


El programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar 55 càncers a la regió sanitària de Lleida l'any passat, segons dades del Departament de Salut. Això equival a 4,57 càncers trobats per cada 1.000 dones cribrades, una xifra similar a la dels estàndards europeus (entre 2,3 i 4,6).

El 2015, 15.394 dones d'entre 50 i 69 anys sanes van ser convidades a participar en el programa, que s'emmarca en el Pla director d'oncologia i és una de les línies estratègiques d'actuació del Pla de Salut Territorial de Lleida.

Del total de dones, un alt percentatge, el 81% (12.479), van accedir a realitzar-se una mamografia en alguna de les dues unitats radiològiques de Cribratge (URC), la de la Clínica de Ponent -que atén dones de la ciutat de Lleida- i la de la Unitat Mòbil.

L'interval de temps entre la realització d'aquesta i l'entrega del resultat va ser de 6 dies, fet que s'adequa a les recomanacions del Pla director, que parla d'un termini màxim de 15.  

Malgrat detectar-se 55 càncers, van ser 113 les dones derivades a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) per sospita de malignitat. Dels càncers diagnosticats, un 11% són carcinomes que es desenvolupen dins dels conductes mamaris i no envaeixen tot el pit. La resta, càncers invasius.  


El 15% no s'havien fet mai una mamografia

L’any passat, de les 12.479 dones participants, el 15% ho van fer per primera vegada.  El 85% restant són dones que havien participat en el PDPCM en més d’una ocasió i participaven en un cribratge d’incidència. A més, 447 dones citades el 2014 es van reconvocar durant el 2015 a fer-se una nova mamografia, als 6 o 12 mesos de la darrera, per tal de fer seguiment d’alguna lesió.


El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i un 35%.  De fet, permet detectar tumors tan petits que, fins i tot, no són palpables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article