El Govern obre 120 expedients a les companyies elèctriques per talls de subministrament indeguts

Més de 33.000 famílies vulnerables han estat emparades per la llei catalana d’habitatge i pobresa energètica


La Generalitat ha obert 120 expedients contra empreses energètiques per haver tallat el subministrament a famílies vulnerables sense complir els tràmits que marca la llei 24/2015 sobre habitatge i pobresa energètica. D’aquesta manera, un total de 33.000 famílies s’han vist beneficiades el 2015 i 2016 gràcies a aquest protocol, d’acord amb les últimes xifres lliurades pel Departament d’empresa.

El conseller d’empresa, Jordi Baiget, va actualitzar ahir aquesta xifra, que implica un terç més dels que s’havien obert fins a mitjans de juny, que n’eren 88 i 18 d’aquests es van resoldre amb sancions de 10.000 euros. En una entrevista a TV3, Baiget va assegurar que la Generalitat està complint la llei i s’està “sancionant les companyies que s’han saltat la llei i han incomplert el seu deure de comunicar prèviament els talls de subministrament en els casos de famílies vulnerables”.

Amb la llei anterior, era la família la qui ho havia de comunicar. En canvi, la llei 24/2015 estableix que abans que una empresa pugui efectuar un tall de subministrament, ha d’haver comprovat que la família no es troba en situació de vulnerabilitat, la qual cosa fa que actualment la responsabilitat recaigui a la subministradora.

L’actual protocol passa pels ajuntaments, que són els encarregats de certificar a través d’un informe als serveis socials, la situació en la qual es troba una família. Segons el conseller d’empresa, aquest problema no és per manca d’informació perquè “tenim els instruments per evitar que qualsevol família vulnerable sigui privada dels subministraments bàsics per no poder fer front als rebuts”.

La Generalitat, no obstant això, es nega a revelar el deute acumulat amb les empreses subministradores i que es pagarà amb diners públics. Sobre aquesta qüestió, el conseller ha recordat que la proposta de pressupostos per a 2016 contemplava una partida de 10 milions d’euros destinats a pal·liar la pobresa energètica, que “malauradament no hi són perquè no es van poder aprovar” i ha assegurat que “ara estem intentant pactar amb les subministradores la manera que elles col·laborin, assumint part d’aquests rebuts”.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
1.

Boníssima notícia

  • 0
  • 0

Comenta aquest article