Tanquem els CIE denuncia l'internament d'un home amb problemes de salut mental

Malgrat les demandes de ser retornat al centre psiquiàtric, segueix internat des de fa 21 dies


La campanya Tanquem els CIE ha denunciat en un comunicat que un home amb problemes de salut mental segueix internat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona des de fa 21 dies tot i les demandes perquè sigui retornat al centre psiquiàtric on havia estat ingressat.
 

Segons Tanquem els CIE, l’home va ser detingut dos dies després de sortir del centre psiquiàtric de Sant Boi, amb la recomanació mèdica de tornar-hi en el termini màxim d’una setmana per fer una revisió. En ser detingut per trobar-se en situació irregular, però, no va poder tornar al centre psiquiàtric i va ser internat directament al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, que recentment ha tornat a obrir les seves portes i que durant el mes d'agost ha entrat en ple funcionament amb una setantena d’interns.

Segons el comunicat, des de la primera revisió mèdica per part del personal del CIE, l’home ja  va advertir que estava en tractament psiquiàtric i va demanar que el tornessin a ingressar al centre de Sant Boi on li podrien garantir l’atenció psiquiàtrica necessària per al seu estat de salut mental.  

A més, Tanquem els CIE ha comunicat que en els 21 dies que fa que és al centre de la Zona Franca ha patit diverses crisis i almenys un intent de suïcidi que, segons ell, "han estat contestats amb contundència per part del personal del CIE, aïllant-lo, colpejant-lo i reduint-lo amb corretges i altres mecanismes de subjecció".

En tenir coneixement de la situació per una visita, el col·lectiu va presentar una queixa al Jutjat de Control, el 9 d’agost, per demanar-ne el trasllat perquè un metge forense pogués valorar directament l’estat de l’intern i pogués ser atès pels serveis mèdics que el tractaven al centre psiquiàtric de Sant Boi.

Tanquem els CIE també ha informat d’aquesta situació al Síndic de Greuges i al Defensor del Pueblo, però assegura que encara “no hi ha hagut cap resolució al respecte” i ha alertat que “quan l’internament és ordenat per executar una expulsió penal, les garanties dels interns encara es redueixen més”.

Reobertura del CIE de Zona Franca

El govern espanyol va reobrir el 7 de juliol el CIE de la Zona Franca, després d’estar tancat des del novembre per obres de rehabilitació, tot i l’ordre de cessament d’activitat per part de l’Ajuntament de Barcelona per no haver tingut la llicència d’activitat corresponent i haver incomplert la normativa de seguretat.

Pel que fa a la infraestructura, Tanquem els CIE assegura que tot i les obres que s’hi van fer, el centre “arrossega deficiències que impliquen directament la vulneració de drets humans”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article