Barcelona crea un protocol de dol per a casos de feminicidi

L’Ajuntament farà una reclamació a l’àmbit judicial si la dona va requerir protecció i se li va denegar


L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un protocol de dol de ciutat que defineix les actuacions internes i externes de la institució per abordar i denunciar els casos de violència contra les dones.

Segons ha informat el consistori en un comunicat, cada vegada que hi hagi un feminicidi s'enviarà  una carta de condol a la família directa de la víctima. A més, des del servei de premsa s'informarà als mitjans de comunicació perquè puguin traslladar a la ciutadania els fets i el rebuig institucional.

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, i entitats especialitzades en violència masclista han acordat aquest protocol de comunicació a la ciutadania per denunciar i conscienciar sobre els casos de violència contra les dones.  

Pel que fa a la comunicació externa, el text s’ha treballat conjuntament amb entitats especialitzades en violències masclistes i indica com ha de ser la comunicació institucional de condol i les convocatòries de rebuig.

Missatges al metro i piulades de rebuig

Quan el feminicidi estigui confirmat oficialment es farà un minut de silenci sota el lema ‘Parar la ciutat’, es posarà un crespó a llocs visibles dels edificis municipals i al web municipal, es facilitarà a les persones que treballen a l’Ajuntament de Barcelona un llaç i s’utilitzarà, al perfil del compte de twitter de l’Ajuntament, l'etiqueta #BCNantimasclista.

També es comunicarà l’assassinat a través de les pantalles del metro. A més, al darrer Plenari municipal de l’any es faran tants minuts de silenci com dones hagin estat assassinades a la ciutat.

Reclamació judicial, si es va denegar protecció a la dona

A banda de les accions comunicatives i de pressa de consciència, el protocol fixa unes línies d’actuació internes per lluitar contra aquesta xacra. En aquest sentit, l’Ajuntament farà una reclamació a l’àmbit judicial si la dona va requerir protecció i no la va tenir.
A partir d’ara, cada vegada que es conegui un cas feminicidi o d’intent de feminicidi es convocarà un gabinet de crisis en un màxim de cinc hores de de l’arribada de l’avís amb l’objectiu de compartir la informació i coordinar els serveis i actuacions.

Després, a les 24 hores de l’avís, es convocarà una segona reunió de treball per avaluar la situació i, finalment, un mes després  del succés es convocarà una nova trobada on s’avaluarà la situació de la dona, la primera actuació d’urgència i el circuit en que es troba la víctima.

Aquesta segona part del protocol, de treball intern, ha estat elaborada per la Regidoria de Feminismes i LGTBI i és fruit de les actuacions i de la coordinació prèvia amb les altres àrees implicades com l’Institut de Serveis Socials, el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) i Mossos d’Esquadra.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article