El Govern presentarà un requeriment d'incompetència contra les revàlides d'ESO i Batxillerat

Es tracta del pas previ al plantejament d’un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional


El Govern ha acordat presentar un requeriment d'incompetència davant el govern espanyol contra el Reial decret que regula les proves de l'avaluació final d'educació secundària i de batxillerat establertes a la Lomce. Es tracta del pas previ per al plantejament d’un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional.

La Generalitat considera que el decret vulnera la competència de l'autonomia en matèria educativa i en llengua pròpia i, a més, suposa, segons apunta en un comunicat, una vulneració del règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya establert per l’Estatut.

La norma objecte de requeriment no es limita només a concretar els criteris d’avaluació i les característiques generals de la prova, sinó que realitza també una regulació expressa de la llengua en què podrà realitzar-se. L'executiu denuncia que establir el dret d’opció lingüística dels pares per escollir la llengua en què els fills han de realitzar la prova –en català o castellà- vulnera la competència de la Generalitat en matèria de llengua pròpia. Alhora, és contrari al règim lingüístic de l’ensenyament determinat a l’Estatut -que estableix que el català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu.

El Govern català destaca que el Reial decret vulnera també la competència en matèria educativa perquè regula la prova de forma massa detallada. "L’estat s’hauria de limitar a regular-ne les bases i no el seu desenvolupament". L'executiu considera que el decret s’excedeix en la regulació bàsica estatal i buida de contingut la competència de la Generalitat per regular les proves, ja que assumeix fins i tot funcions executives en el disseny i la determinació del contingut anual de les proves.

El govern afegeix que s'estableix un grau de detall incompatible amb el caràcter de norma bàsica: atribueix les competències al Ministeri i converteix l’Administració educativa de la Generalitat en mera executora de les proves.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article