Entitats socials valoren positivament la creació d'una nova formació professional per a joves amb discapacitat intel·lectual

Es tracta d'un pla pilot per a joves d'entre 16 i 20 anys que podran escollir entre l'itinerari d'auxiliar de vendes i atenció al públic o bé auxiliar en la cura d'animals i espais verds


Els joves que tenen alguna discapacitat intel·lectual lleu o moderada podran participar a partir de l’octubre en un pla pilot experimental d’Itineraris Formatius Específics (IFE), dirigit a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials i que no hagin obtingut el títol de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

El programa, que també està obert a joves que tinguin l’ESO però que no es puguin acollir a les ensenyances de formació professional (FP) convencional, tindrà una durada de quatre anys i començarà aquest curs en vuit centres de formació professional (FP) ordinaris i d'educació especial distribuïts en el territori, amb un centenar de places. Els alumnes podran triar entre els itineraris d'auxiliar de vendes i atenció al públic (disponible en 7 centres) i auxiliar en la cura d’animals i espais verds (que es farà en tan sols 1 centre)

La selecció dels participants començarà al setembre i es tindran en compte les capacitats i les necessitats dels candidats. La consellera d'Ensenyament, Meritzell Ruiz, va remarcar que el projecte respon a les necessitats d'un col·lectiu “molt penalitzat per la reducció dels recursos per part del govern espanyol als centres” d'educació especial.

El programa també inclou un acompanyament cap a la vida adulta i la preparació per al mercat laboral, de manera que els discapacitats tinguin més autonomia personal. També es valoraran les seves capacitats, s'acreditaran les competències professionals i la integració social.

La veu de les entitats socials

La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) agraeix que el Departament d'Ensenyament compleixi amb el compromís adquirit de posar en marxa aquest projecte de formació professional que s'adapta a les necessitats d'aprenentatge de les persones amb discapacitat intel·lectual i que potencia l'assoliment d'unes competències professionals que ajuden a accedir al mercat de treball.

Dincat confia, a més, que el nombre de places ofertes augmentarà de manera progressiva per donar resposta a tots els joves que ho demandin. Segons dades del Departament de Treball, Benestar Social i Família, hi ha 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament d'entre 16 i 19 anys. Segons la federació, les mateixes persones demanen poder formar-se en igualtat de condicions en àmbits en els quals tenen possibilitats de fer-ho les persones sense discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article