La UGT denuncia l'augment de la contractació temporal i dels falsos autònoms a Catalunya

Un estudi del sindicat assenyala que 3 de cada 10 contractes temporals tenen una durada inferior a un mes


La UGT de Catalunya ha presentat aquest dimarts l’informe ‘Ombres de la recuperació de l’ocupació i la contractació a Catalunya’, on es denuncia l'increment de la contractació temporals i dels falsos autònoms al mercat laboral català.

Malgrat que en el primer semestre d'enguany l'afiliació al règim general ha recuperat un 5% de la seva ocupació respecte al mateix període de l'any anterior i s'han creat 130.000 llocs de treball, no es tracta de feines de llarga durada. La nova contractació que es genera a Catalunya és bàsicament temporal, convertint la contractació indefinida en una pràctica molt residual.

Dels contractes temporals, el 36% han estat per a una durada inferior a un mes (448.452) i 6 de cada 10 (694.923) han tingut una durada màxima de tres mesos. I per més inri, el nombre d’afiliats al règim general de la Seguretat Social més els autònoms se situa en 3,09 milions al juny de 2016 a Catalunya, enfront dels 3,36 milions de 2007.

Pel que fa als autònoms, segons el sindicat un 30% d'aquests treballadors són en realitat «falsos autònoms», que treballen per una sola empresa i que presten serveis com si fossin assalariats per compte aliè.

Economia basada només en serveis

A banda, l'informe del sindicat lamenta que s'està produint una "terciarització" de l'economia catalana, amb un pes cada cop més marcat del sector serveis. En aquest sentit, la UGT lamenta que les feines al sector serveis estan menys protegides i tenen pitjors salaris.

Durant el primer semestre de l'any, 8 de cada 10 nous llocs de treball creats s'han concentrat en aquest sector (1.985.356). D’altra banda, sectors com la indústria ja només representen el 16% del total de llocs de treball, i pateixen una forta entrada de les empreses multiserveis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article