Benestar crearà una figura per protegir de la victimització els menors en centres de protecció

El nou càrrec s'implementarà en 120 centres de la Generalitat i tindrà una formació específica per a la nova funció


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha comparegut aquest matí, 5 de setembre, a la Comissió d'Afers Socials i Famílies per informar sobre l'atenció que el seu departament ha ofert al joves tutelats afectats per l'operació policial contra la xarxa de pornografia infantil que es va desmantellar fa poc menys d'un mes.

Bassa ha explicat les actuacions que s'han dut a terme des del Departament en aquesta qüestió, una de les peticions que fa algunes setmanes va fer-li el Síndic de Greuges. La consellera ha destacat precisament que s'ha seguit "el protocol d’actuació impulsat pel Síndic el 2006" i que també "s’ha obert un expedient informatiu per comprovar i avaluar els fets" i s'ha donat "assistència psicològica i especialitzada a tots els menors tutelats afectats". Bassa també ha explicat que la Generalitat es personificarà com a acusació particular en el cas.

La consellera ha avançat que el seu departament treballa en dues vies noves per prevenir més casos. D'una banda, implementarà un sistema d'avaluació individualitzada que permetrà tenir dades concretes sobre el nivell de risc de victimització que presenta cada infant tutelat. De l'altra, es crearà la figura, com a mínim, d’un Delegat de protecció contra la victimització en tots els centres i serveis d’atenció residencial on resideixin menors d’edat tutelats per la Generalitat de Catalunya.

Professional de referència, assessorament i interlocució

Aquesta figura, que serà un professional de l'equip del centre, tindrà formació específica sobre victimització de menors i serà coneixedora experta de protocols contra els maltractaments. A més, Bassa ha destacat que aquest nou càrrec "ha de comptar amb el respecte i confiança dels professionals i usuaris, ha de ser proper als infants i tenir la capacitat per comunicar-se amb els infants i adolescents".

La Conselleria calcula que hi haurà un total de 120 delegats arreu del territori. La nova figura tindrà quatre funcions bàsiques: serà el professional referent a contactar davant qualsevol indici de victimització; assessorarà als professionals del centre a prevenir i a reduir els riscos dels menors tutelats; serà l'interlocutor extern i intern que agruparà els casos de possibles situacions de victimització i també serà el responsable de fer el seguiment dels casos detectats.

Segons fonts de Benestar al Social.cat, la formació d'aquest delegat serà de 50 hores sobre victimització d'infants i adolescents. Aquesta formació "s'haurà de contemplar a les persones amb discapacitat, la violència masclista i la identificació dels infants i els adolescents que, individualment o en grup,requereixen l’adopció de mesures especials per a reduir o eliminar factors de discriminació", segons han confirmat des del Departament que no han concretat ni el pressupost i el calendari d'implementació d'aquestes noves figures.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou i Iglésias Barcelona
2.

És realment necessari anar creant "figures" en comptes de formar integralment tothom que treballa en el terreny educatiu sobre coses tan elementals ?. No fem riure, com a societat ?

  • 2
  • 0
Magda Domingo Garraf
1.
No crec que la incorporació d'aquesta nova figura professional eviti situacions com l'ocorreguda, el que crec i per l'experiència que tinc d'estar 10 anys de directora en centre terapèutic per a joves i adolescents bona part d'ells tutelats per la DGAIA es que es compti amb tutors competents amb habilitats suficients per generar un bon vincle amb els/les joves residents i per tant generar aquest vincle i confiança pot ajudar a afrontar i/o evitar l'aparició de determinades conductes que poden mantenir aquests joves majoritàriament amb considerables dèficits parentals i de vincle amb els adults.
  • 4
  • 0

Comenta aquest article