Barcelona té un nou centre de recerca per la prevenció de l'Alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall ha impulsat el Barcelonaßeta Brain Research Center que té com a objectiu la investigació clínica per la prevenció de la malaltia


La Fundació Pasqual Maragall, nascuda ara fa vuit anys per donar suport a la recerca científica dins l'àmbit de l'Alzheimer, ha inaugurat aquesta setmana un nou centre de recerca per continuar investigant sobre com prevenir el desenvolupament d'aquesta malaltia. El nou equipament, de 4.200 metres quadrats i sis plantes, està situat en un edifici del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i és també on s'ha traslladat la seu de la Fundació.

El nou centre porta per nom Barcelonaßeta Brain Research Center i unifica tota l'activitat científica de la Fundació. Hi ha tres infraestructures especialitzades al servei de la recerca del cervell: el servei d'adquisició de neuroimatge, destinat a l'obtenció d'imatges cerebrals per a estudis científics; la unitat d'assaigs clínics, destinada a crear i posar a prova nous fàrmacs preventius i el laboratori d'experimentació cognitiva, un espai destinat a la realització d'estudis amb el llenguatge, la memòria i l'atenció.

Així mateix,el nou centre del carrer Wellington també serà la seu dels projectes com l'Estudi Alfa, on participen gairebé 3.000 fills i filles de persones que han tingut Alzheimer per estudiar quins són els factors de risc a nivell genètic que, modificats, evitarien patir la malaltia. Al Barcelonaßeta també s'hi han traslladat els grups terapeutics que ha creat la Fundació. A l'edifici tenen una sala específica a la qual s'hi duen a terme sessions de teràpia grupal entre cuidadors i malalts, on se'ls ajuda a millorar la seva qualitat de vida.

La Fundació Pasqual Maragall va néixer l'any 2008, mesos després que l'expresident de la Generalitat de Catalunya anunciés que patia aquesta malaltia i que volia impulsar una recerca per vèncer-la. "Enlloc està escrit que hagi de ser invencible", va dir Maragall. Des de llavors, la Fundació s'ha especialitzat en la investigació per la prevenció de l'Alzheimer.

Una malaltia que afecta prop de 112.000 catalans

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que ha esdevingut el quart problema de salut al món, i s'estima que la xifra podria triplicar-se en els pròxims 30 anys. La demència afecta sobretot a persones grans i el nombre de malalts s’incrementa a mesura que avança l’edat. Al voltant del 6% de les persones de més de 60 anys pateixen la malaltia i un 9,6% tenen més de 70. En el cas dels ciutadans de més de 80 anys la xifra es dispara, arribant a entre un 20 i un 40%. Avui dia encara no existeix cap medicació que pugui combatre o detenir la malaltia, només tractaments farmacològics i no farmacològics que en disminueixen la velocitat de progressió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article