La sinistralitat laboral a Catalunya augmenta un 11,63% respecte el primer semestre de 2015

El nombre d’accidents mortals disminueix respecte el mateix període de l’any passat, quan hi va haver l’accident aeri de Germanwings que va acabar amb 28 víctimes


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha actualitzat aquest mes de setembre l’Estadística d’accidents de treball registrats durant els primers sis mesos de 2016. Les dades no són optimistes: la sinistralitat laboral ha augmentat un 11,63% el primer semestre d’enguany respecte el mateix període de l'any passat.

Concretament, hi ha hagut un creixement en els accidents lleus de l’11,74% (de 39.841 a 44.519) i de l’1,58% en els greus (de 253 a 257), i una disminució d’un 33,33% del nombre d’accidents mortals pel gran increment de víctimes mortals (28) en l’accident aeri de Germanwings el març de 2015.

Si no s'hagués tingut en compte aquest accident aeri, però, s’haurien registrat 17 víctimes mortals, la qual cosa significa gairebé la meitat de les víctimes mortals del primer trimestre d’enguany, que n’han sigut 30.

Pel que fa als accidents laborals mortals en jornada de treball en el primer semestre de l’any, dels 30 registrats a Catalunya, 21 corresponen al sector Serveis, 5 a la Indústria, 3 a la Construcció i 1 a l’Agricultura.

Segons el tipus d’accident, del total d'accidents laborals mortals 19 van ser per causes no traumàtiques -vessaments cerebrals i infarts-. Els altres 11 accidents mortals van ser per causes traumàtiques dels quals 2 van ser accidents de trànsit, i 9 per altres motius.

Què fa que augmenti la sinistralitat?

La conselleria ha esmentat com a possibles causes de l’increment de sinistralitat la intensificació de la jornada laboral amb plantilles molt ajustades, l’increment de la contractació temporal de la mà de la falta d’experiència, el deteriorament de les condicions de treball i l’augment dels desplaçaments al lloc de treball a causa de la gran quantitat de jornades parcials.

De fet, durant els sis primers mesos de 2016 s’han registrat a Catalunya 8.775 accidents de treball ‘in itinere’, és a dir, que es produeixen durant el trajecte d’anada o tornada al lloc de treball fora de la jornada laboral, la qual cosa suposa un increment del 9,9% respecte el mateix període de l’any passat.

263 empreses reincidents

La conselleria, mitjançant l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, ha identificat 263 empreses a Catalunya, amb 140.000 treballadors, que han presentat sistemàticament una alta sinistralitat laboral en els darrers sis anys i més de 12.000 accidents tan sols durant l’any 2015.

Aquestes empreses representen el 0,1% del total a Catalunya però registren el 15% dels accidents laborals i formen part d’un total de 1.877 empreses que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va considerar d’alta accidentabilitat l’any passat.

A causa de l’augment de sinistralitat, doncs, el Departament de Treball va anunciar la setmana passada que intensificarà el seguiment i focalitzarà les accions d’investigació en sis sectors que concentren l’increment: indústries manufactureres, construcció, comerç a l’engròs, transport i emmagatzematge, hostaleria i activitats administratives.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha manifestat que “el Govern de la Generalitat no es conforma amb recuperar llocs de treball incrementant la sinistralitat per la qual cosa no permetem que ningú es relaxi en matèria de prevenció de riscos laborals”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article