Catalunya, la comunitat autònoma que més llits de la sanitat pública ha perdut

Un estudi de CCOO confirma que entre 2010 i 2014 es van tancar 2.097 llits


La Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris del sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha fet públic un estudi dels pressupostos sanitaris de 2016 en el qual, entre altres qüestions, analitza l'evolució dels llits hospitalaris del Sistema Nacional de Salut i constata que Catalunya és la comunitat autònoma que perd més llits entre el 2010 i el 2014.

Segons l'informe, a tot el territori català s'han tancat un total de 2.079 llits en cinc anys, una xifra molt allunyada dels 600 de Madrid i els 519 d'Andalusia, les dues comunitats que ocupen el segon i el tercer lloc de la llista. A l'altre extrem, hi ha La Rioja i Navarra que, en el mateix període de temps, han augmentat la seva oferta de llits hospitalaris amb 139 i 112 llits més, respectivament. El sindicat ja ha demanat al Departament de Sanitat de la Generalitat que realitzi "les inversions necessàries per revertir les retallades dels últims anys" i el conseller Antoni Comín els ha respost que "a finals d'any s'haurà recuperat la meitat del que es va perdre", en referència als 1.500 milions de retallades que ha patit la sanitat catalana des de 2010.

Augment de les despeses familiars destinades a sanitat

L'informe de CCOO també analitza les despeses en salut de les famílies. Amb les dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el sindicat corrobora que Catalunya és, junt amb Euskadi i Navarra, la comunitat on la despesa mitjana en sanitat per persona és més elevada. Les dades confirmen que la despesa de cada comunitat autònoma "té relació amb la renta mitja per persona de cadascuna d'aquestes comunitats". Aquesta xifra és proporcional a la reducció de pressupostos sanitaris que ha fet el Departament de Salut. Segons constata l'estudi, el pressupost d'aquest àmbit enguany és entre un 10 i 15% inferior que a la xifra més alta dels últims anys, que en el cas de Catalunya és el 2010.

Excés de contractes eventuals

El sindicat també critica l'ús dels contractes temporals que es fan a la sanitat pública catalana. Els contractes eventuals estan pensats per cobrir feines puntuals, temporals o d'urgència amb una durada determinada. CCOO afirma, però, que des de l'inici de la crisi "hem vist com llocs vacants o estructurals no han estat coberts amb contractes estables, i sí en canvi amb encadenaments successius per contractes d’eventualitats". Després d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, aquest tipus de contractació ha començat a davallar a l'Institut Català de Salut però ha remarcat que l'oferta pública encara s'ha d'adaptar a les necessitats reals del sistema sanitari. Recentment s'han convocat només 340 places per les quals s'han presentat més de 20.000 aspirants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article