El govern català recaptarà 14,3 milions amb la recuperació de l'impost de pisos buits

El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió parcial d'aquest gravamen previst a la Llei 24/2015 aprovada per la Generalitat


El Tribunal Constitucional ha aixecat la suspensió cautelar de l'impost de pisos buits i de quatre punts més aprovats a la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica de la Generalitat. L'alt tribunal considera que el govern català ha de tenir almenys una eina per poder fer front a l'emergència habitacional i per això ha aixecat de forma provisional la suspensió, que tindrà efecte fins que es dicti la sentència final d'aquesta llei.

L'impost de pisos buits sanciona bancs i empreses immobiliàries que tenen pisos buits durant més de dos anys sense cap justificació a través d'un recàrrec a l'IBI. Amb la recuperació d'aquesta eina, el govern català preveu aconseguir fins a 14,3 milions d'euros, una xifra calculada tenint en compte que, amb l’actual legislació, hi ha 72 municipis amb demanda d’habitatge acreditada on es pot aplicar l'impost.

El govern català prepara una nova llei que ha de substituir els punts suspesos pel TC de la llei 24/2015 i aprofitarà per augmentar fins a 234 els municipis acreditats amb la intenció de mobilitzar fins a 45.000 habitatges buits. L'any passat, abans de la suspensió de la Llei, l'executiu va recaptar 11,3 milions d'euros, tres més dels previstos que, segons la consellera, es destinaran a comprar 260 pisos buits per ampliar el parc públic del lloguer social.

La constitucionalitat o no de la llei, pendent de resoldre

El Tribunal Constitucional encara ha de resoldre la constitucionalitat de la llei, en base a un recurs del govern espanyol que va considerar que atentava contra la llei estatal. La decisió que ha pres l'alt tribunal aquesta setmana passada s'ha fet en base a un recurs que va presentar la Generalitat que considerava que la suspensió d'aquest gravàmem a bancs i grans empreses perjudicava la capacitat tributiva del govern català. Si la decisió final del Constitucional fos declarar il·legal la llei, la Generalitat hauria de tornar tots els imports recaptats als propietaris, cosa que el TC no veu com un problema perquè les persones jurídiques afectades són fàcilment identificables.

Nou conveni de cessió d'habitatges buits a la Taula del Tercer Sector

Paral·lelament aquest dies la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda i el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge han signat un protocol de col·laboració per la cessió d’habitatges procedents d’herències intestades a les entitats socials de la Taula. L'acord  farà que el govern destini, de manera preferent, aquelles finques urbanes que no tenen testament i que siguin aptes per a programes d'habitatge social.

A dia d'avui, la Generalitat e 32 finques urbanes amb aquestes característiques. Fins ara el govern venia aquests espais i els diners que recaptava els destinava a entitats socials i cultural. L'emergència habitacional - la Taula del Tercer Sector estima una necessitat de 770 habitatges abans de dos anys - farà que les finques heredades puguin destinar-se directament a complir polítiques d'habitatge amb entitats del Tercer Sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article