Catalunya tindrà un centre dedicat a la recerca sobre maltractament infantil a finals d'any

El Director General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat, Ricard Calvo, n'ha explicat els detalls en exclusiva al Social.cat


Fa poques setmanes la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, recordava a la Comissió d'Afers Socials i Famílies del Parlament la intenció de l'executiu de crear un centre dedicat a la recerca sobre abusos, aprofitant la seva compareixença per informar sobre l'atenció que el seu departament ha ofert al joves tutelats afectats per l'operació policial contra la xarxa de pornografia infantil. El Social.cat ha parlat amb el director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ricard Calvo, que ha donat més detalls del nou organisme.

El Departament de Benestar va fer pública la intenció de crear aquest centre el maig de 2016, junt amb un plec de mesures per impulsar i coordinar les actuacions en matèria de protecció de la infància i l'adolescència davant casos de maltractaments. Des de la presentació de les mesures fins a la seva aprovació passen sis mesos, per la qual cosa Calvo considera que a novembre la proposta de decret finalment estarà pendent d'aprovació i un cop aprovat s'inciarà l'activitat del centre, cosa que pot ser a finals d'any.

Mentrestant, aquests mesos, el director general d'Atenció a la Infància ha explicat que s'ha encarregat un estudi intern per valorar el funcionament d'aquest tipus de centres a altres països i finalment s'ha optat per la formula d'un dels observatoris de Canadà, on és l'Administració pública qui impulsa i gestiona la recerca.

El nou centre especialitzat en recerca sobre maltractament infantil tindrà un òrgan directriu de titularitat pública però s'obrirà a col·laborar amb entitats del tercer sector que treballin aquest tema i amb universitats. De fet, l'estudi de prevalença de la victimització infantil i adolescent que vol impulsar el govern penjarà d'aquest centre però Calvo ha assegurat que el volen encarregar abans que estigui constituït a alguna universitat per avançar feina.  

Ampliació de les funcions de l'Observatori dels Drets de la Infància

D'altra banda, Ricard Calvo també ha concretat el desenvolupament que tindrà l'actual Observatori dels Drets de la Infància. La idea és que amb l'aprovació del nou decret s'ampliïn les funcions de l'Observatori, que deixarà només d'explicar el que fa l'administració en aquest àmbit i promourà els drets i la participació de la infància també fora de l'àmbit del maltractament. Segons ha explicat Calvo, es preveu que la comissió de treball de l'Observatori pugui tenir un nou coordinador que dinamitzarà els projectes, guiarà noves campanyes i contactarà amb altres observatoris de temes afins.

La formació del nou delegat per protegir la victimització de menors, a punt a novembre

Finalment, Ricard Calvo també ha confirmat al Social.cat que la programació de formació del nou delegat de protecció contra la victimització dels menors estarà llesta al novembre d'aquest any i que s'implementarà tot seguit per tal que a gener de 2017 la tasca d'aquesta nova figura estigui en funcionament. Aquest delegat es formarà durant 50 hores i serà un professional de l'equip del centre, tindrà formació específica sobre victimització de menors i serà coneixedora experta de protocols contra els maltractaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article