Les persones sordes reivindiquen els seus drets a Barcelona

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, la plaça Sant Jaume va ser l'escenari d’una concentració reivindicativa sota el lema 'Som persones sordes, escolta’ns'


Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, el passat dissabte 1 d'octubre la Plaça Sant Jaume de Barcelona va ser l'escenari d'una concentració reivindicativa. Sota el lema 'Som persones sordes, escolta'ns', va acollir diferents actes reivindicatius, festius i institucionals, com ara diversos parlaments, castellers, animació i música interpretada en llengua de signes.

Tot i que el costum és que aquest dia assenyalat es commemori al setembre, enguany els organitzadors van traslladar-lo a l’octubre per no coincidir amb les Festes de la Mercè. Segons la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), va ser un èxit amb uns 500 assistents a la trobada en què es va celebrar, també, el centenari del Casal de Sords de Barcelona (CSB) i el 75è aniversari del Centre Recreatiu i Cultural de Sords (Cerecusor).

El president de la Fesoca, Antonio Martínez, va explicar que, malgrat les millores assolides, moltes persones sordes tenen la sensació d’estar oblidades i abandonades. Com a exemple, va lamentar que mentre a països com Suècia, Noruega i Finlàndia disposen d’un intèrpret de llengua de signes per a cada 10 usuaris sords, a Catalunya la proporció és d’un per a cada 100. D’altra banda, el president de Cerecusor, Guillem Carles, va reclamar comunicació per ser més coneguts entre la societat i el president del CSB, Francisco Javier Sánchez, va recordar la trajectòria centenària d’aquesta entitat.

Després de cada intervenció, el públic va aixecar unes mans impreses de paper per així fer més vistosos els aplaudiments. També va ser molt visual la representació del cant d’Els Segadors en llengua de signes catalana des de dalt l’escenari i l’exhibició dels Castellers del Prat de Llobregat a la plaça. La concentració va culminar amb dues actuacions molt lluïdes de la plataforma Volem Signar i Escoltar. En primer lloc, uns nens sords van interpretar l’adaptació de la cançó Les mans d’Irene de Pep López, i ja passat el migdia, un grup més nombrós de voluntaris sords i oïdors van fer un Flashmob de la cançó Junts de Jordi Ninus, i van animar a tothom a afegir-s'hi.

La part més reivindicativa va ser la lectura d’un manifest que va defensar la identitat lingüística i cultural de les persones sordes i el compliment de la Llei 17/2010 aprovada pel Parlament fa sis anys. El text llegit es va tancar amb aquest crit a favor de la diversitat i de la llibertat de cadascú: “Som persones sordes capaces de ser el que vulguem ser. Nosaltres decidim! Amb audiòfons, amb implants coclears, o sense aquests. Persones sordes que utilitzem la llengua de signes o no. I no, no ens amaguem. I sí, ho volem tot. Sense barreres de cap tipus.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article