Gairebé el 50% dels catalans té excés de pes i creix la tendència de l’obesitat

Segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya, la condició social i el nivell d’estudis són dos factors determinants en l’excés de pes, sobrepès i obesitat


Gairebé la meitat de la població d’entre 18 i 74 anys pateix problemes d’excés de pes (49,3%), ja sigui sobrepès (34,6%) o obesitat (14,7%), segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) amb dades de 2015 publicada aquest dilluns. Les xifren també revelen que aquesta situació afecta més els homes que les dones i la tendència de l’obesitat és creixent.

La condició social i el nivell d’estudis són dos factors determinants. S’ha detectat que la prevalença de l’excés de pes, sobrepès i obesitat és encara més elevada en el cas de les persones de classe menys afavorida, sobretot entre les dones, i en el cas de les persones amb estudis primaris o sense estudis. En aquest sentit, el conseller de Salut, Toni Comín, ha destacat que “és fonamental l’abordatge dels determinants socials i econòmics per combatre les desigualtats en l’estat de salut de les persones”

El cas dels infants

En el cas concret dels infants, el 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, més els nens (35,8%) que les nenes (27,5%), el 19,1% té sobrepès i el 12,6% té obesitat, amb una prevalença més elevada en els menors de classes més desafavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.

A més, les xifres revelen que el 40,9% dels infants amb mares que no tenen estudis o tenen estudis primaris consumeixen freqüentment productes hipercalòrics i ingereixen el doble de menjar ‘escombraria’ que els fills d’universitaris, que ho fan en el 19,6% dels casos. En general, el consum freqüent (més de tres cops per setmana) de brioixeria industrial, llaminadures, begudes ensucrades o aperitius salats entre la població infantil es troba, el 2015, a l’entorn del 27%, un 4% més que l’any anterior.

El 20% de la població catalana és sedentària

Tanmateix, s’ha observat un augment del sedentarisme, ja que el 20,9% de la població de 18 a 74 anys és sedentària, i aquest percentatge augmenta amb l’edat. La proporció, en aquest cas, és més elevada en el cas de les persones de classes benestants i en les persones amb estudis primaris o sense estudis. En la mateixa línia, 4 de cada 10 infants de 3 a 14 anys té un estil d’oci sedentari, és a dir, passa una mitjana de dues o més hores cada dia mirant una pantalla.

Sobre la consideració personal de l’estat de salut, vuit de cada deu persones en fan una valoració positiva. Aquesta percepció és pitjor entre les dones, entre les persones de classe social menys afavorida i entre les que tenen un nivell d’estudis més baix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article