#Menjasaimoute, el lema de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer

Diverses poblacions acullen, fins aquest diumenge 9 d'octubre, diversos actes per conscienciar la població sobre la necessitat de portar una vida saludable


'Actua contra el càncer. menja sa i mou-te!' és l'epígraf que resumeix l'edició d'enguany de la Setmana Catalana de la Prevenció del Caǹcer (SECAPC) que organitza la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) des del 30 de setembre fins al diumenge 9 d'octubre. L'entitat ha programat una vinenta d'activitats per tot Catalunya la majoria de les quals giren entorn la necessitat de menjar bé per prevenir el càncer.

L'alimentació i l'esport són aspectes clau per prevenir el càncer. La ingesta diària mínima de 5 peces de fruita i/o verdura i la realització de 30 minuts d'activitat física moderada al dia són dues de les dotze recomanacions que estabelix el Codi Europeu contra el Càncer. Per això, en aquesta cinquena edició de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer, la FECEC ha volgut que aquests fossin els eixos de la campanya de sensibilització contra aquesta malaltia.

Durant tota la setmana diverses poblacions de Catalunya acullen actes de la FECEC. Entre els programats, hi ha un espectacle infantil titulat 'l'Hort d'en Marçal', que es podrà veure avui a Tona i Vic i demà a Vilassar de Dalt; tallers de confecció de menús saludables i econòmics, que demà es podran cursar a Agramunt i Parlavà i activitats esportives diverses com la matinal de BTT de la Cua Barrada a Canyelles que tindrà lloc de diumenge 9 a dilluns 10.

Paral·lelament, la Setmana també busca repercussió pels mitjans i les xarxes. Amb l'etiqueta #menjasaimoute, la FECEC anima a fer-se fotos menjant aliments sans o fent activitat física i a penjar-los a les xarxes socials per animar a més amics a mantenir hàbits saludable. Per fer una crida a la participació d'aquesta acció, l'entitat ha elaborat un espot on, amb el títol 'No cal fer malabarismes', els protagonistes de La Riera, els actors Mercè Sampietro i Jordi Planas animen a penjar les fotos.

110.000 persones conviuen amb el càncer a Catalunya

Actualment el càncer afecta entre 110.000 i 120.000 persones a Catalunya. El 2013 va matar entorn a 16.600 catalans, un 5% menys que el 2010. Cada any es diagnostiquen a casa nostra 40.000 nous casos de càncer. La incidència dels tumors de pròstata és la que ha crescut de manera més significativa en els homes, ja que s'ha quadruplicat en els darrers 20 anys. En el cas de les dones, en canvi, el càncer de mama segueix sent el que té més incidència, tot i que se n'ha reduït la mortalitat. La prevenció i la detecció precoç són les dues armes més importants per evitar la degeneració de la malaltia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article