Palafrugell aprova un reglament pioner per a policies sènior o amb discapacitat

El text regula la segona activitat dels professionals quan aquests ja no poden desenvolupar les tasques habituals del cos per raó d'edat o minusvalidesa


Aquesta setmana el municipi de Palafrugell ha aprovat el primer reglament de segona activitat d'un cos policial adaptat completament a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. La normativa és pionera a Catalunya i a Espanya i les entitats que treballen per les persones amb discapacitat demanen que més municipis implementin aquest nova guia.

Els reglaments de segona activitat regulen el canvi d'emplaçament dels agents que, per motiu d'edat o de discapacitat sobrevinguda, ja no poden desenvolupar les tasques habituals del cos. Tot i que aquest pas està legalment reconegut a la Llei de Policia Local de Catalunya, són molt habituals les situacions en què aquests policies són apartats del cos o bé sotmesos a situacions de desigualtat respecte els companys, una situació que també viuen altres cossos com el de mossos d'esquadra o els bombers.

Un pas endavant

El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), junt amb altres entitats del mateix sector, va elaborar una proposta per a la integració laboral de mossos d'esquadra, bombers de la Generalitat i policies locals amb discapacitat. Aquesta és precisament la guia que ha pres com a model l'ajuntament de Palafrugell per elaborar el seu reglament.

El COCARMI, l'entitat que agrupa una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat a Catalunya, ha felicitat la iniciativa d'aquest municipi del Baix Empordà i ha instat la resta d'ajuntaments catalans a seguir el seu exemple. Pel COCARMI, el text "és un pas endavant en l'efectiu reconeixement dels drets laborals dels policies locals amb discapacitat" i "una eina útil a l'hora de posar en pràctica les mesures que facilitin aquesta transició a una altra tasca".

La presentació del reglament ha estat tot un acte simbòlic. Per això, a més del propi alcalde de la localitat, Juli Fernández, hi han assistit el president del CERMI, Luis Cayo Pérez, el secretari general del COCARMI, Enric Botí, i el president de l’Associació per la Integració Laboral de Policies Locals amb Discapacitats, Vicenç Flores, a més de representants de l’Associació per la Integració Mossos d’Esquadra amb Discapacitats i de l’Associació per la Integració Laboral-Bombers de la Generalitat amb discapacitats.

Discriminacions recurrents

En dues ocasions, el CERMI ha denunciat la discriminació que pateixen els policies sènior o amb discapacitat a l'ONU. La primera fou l'any 2015 per explicar expressament el cas de Vicenç Flores, que era guàrdia urbà de Barcelona i, després de patir un accident laboral que va acabar amb discapacitat, no se li va acceptar la sol·licitud de segona activitat. L'any 2016, l'entitat va denunciar un nou cas a Figueres, on, després de patir un atropellament i quedar invàlid, l'ajuntament va obligar a un policial local a jubilar-se. El CERMI també va constatar casos semblants a l'Hospitalet o Granollers.

Cal tenir en compte que, des del 1991, hi ha la Llei de Policies Locals de Catalunya que protegeix el pas a les segones activitats. Hi ha molts municipis, però, que no han arribat mai a desenvolupar aquesta regulació. La Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de la ONU de 2007 també condemna el tracte discriminatori cap a aquestes persones en els cossos policials i de bombers, un condemna que l'estat espanyol va ratificar el 2008. A més, des de l'any 2000 les segones activitats estan regulades per la Seguretat Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article