El Síndic de Greuges alerta que només es detecten 1 de cada 15 abusos sexuals infantils

Rafael Ribó ha denunciat que encara no s'hagi creat el centre especialitzat dedicat a la recerca sobre el maltractament infantil


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest passat divendres que els Mossos d'Esquadra només detecten una quinzena part dels abusos sexuals a menors d'edat. Segons ha informat Ribó, els atestats policials només representen al voltant de l'1% del total d'infants víctimes d'aquest delicte, mentre que diversos estudis calculen que entre el 15 i el 20% dels menors han patit abusos en algun moment de la seva vida.

En xifres absolutes, la Unitat Central de Menors dels Mossos ha informat que de les 1.830 denúncies per agressions o abusos sexuals l'any 2015, 644 van ser menors d'edat, cosa que suposa una ràtio de 4,6 per cada 10.000. En concret, d’aquests 644 menors víctimes d’abusos sexuals, 30 han tingut lloc en escoles, 7 en instituts i 12 en centres de menors.

Totes aquestes dades s’emmarquen en l’Informe sobre l’abús sexual infantil a Catalunya, presentat el mateix divendres, que considera que a Catalunya no hi ha un coneixement prou precís sobre la prevalença real de l’abús sexual infantil, perquè la recerca feta en aquesta matèria és escassa. Per aquest motiu, el Síndic ha reclamat, entre altres mesures, que es promogui la realització d’estudis d’investigació per conèixer la realitat del maltractament infantil i específicament de l’abús sexual.

En la mateixa línia, ha denunciat que encara no s’hagi creat el centre especialitzat dedicat a la recerca sobre el maltractament infantil, que preveu la disposició addicional sisena de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i adolescència, i sobre el qual el Social.cat en va revelar els detalls en exclusiva la setmana passada.

Els professionals, imprescindibles per combatre la invisibilitat d’aquest fenomen

El Síndic considera que l’abús sexual i la violència exercida cap als infants, en general, constitueix un fenomen que es manté sovint ocult i que presenta enormes dificultats per ser detectat. Per combatre la invisibilitat d’aquest fenomen, la intervenció dels professionals que treballen amb infants és un element clau. És per això que ha reclamat que cal fer més esforços per prevenir i sobretot detectar els casos que es produeixen, amb una millor divulgació dels protocols existents, tant el del 2006, com la seva reforma del 2012 i el recent d'aquest 2016, entre els professionals afectats com mestres, monitors de lleure, metges o policies.

El Síndic, però, ha rebut queixes de professionals de l’àmbit d’educació, en les quals els promotors denunciaven que la confidencialitat no sempre queda garantida i es poden generar situacions que dificulten en gran mesura l’exercici del seu deure legat de denunciar possibles sospites d’abusos. En aquests casos, el Síndic considera que l’Administració educativa en concret, i en general totes les administracions, haurien de donar suport als docents o a la resta de professionals afectats, amb les mesures necessàries.

Prevenció i detecció d’abusos sexuals infantils

El Síndic ha criticat durament el Govern pel fet que el protocol per prevenir i detectar abusos infantils en l'àmbit escolar, aprovat el passat mes de juny després de l'escàndol dels abusos als Maristes, només es pot aplicar totalment als centres públics i concertats. En canvi, els centres totalment privats no estan vinculats a tot el protocol d'actuació, sinó només als apartats de prevenció i detecció.

Segons Ribó, "els drets no es poden compartimentar" i no té sentit deixar fora els centres privats. Ha reiterat que les escoles tenen el deure d'actuar davant de qualsevol mera sospita, encara que l'abús tingui lloc fora del centre escolar.

Les unitats hospitalàries especialitzades en el diagnòstic d’abús sexual, no estan preparades per a tractaments de llarga durada

Pel que fa a la diagnosi, l’abús sexual crònic representa un percentatge molt elevat, atès que la majoria de maltractaments es produeixen en l’àmbit familiar i de forma mantinguda en el temps. No obstant això, les dues úniques unitats hospitalàries especialitzades en el diagnòstic d’abús sexual infantil, la Unitat Funcional d’Abusos a Menors de l’Hospital Sant Joan de Déu, i la Unitat de Pediatria Social de l’Hospital Germans Trias i Pujol – Can Ruti, no ofereixen tractaments de llarga durada, sinó que la intervenció que es fa se centra principalment a dur a terme un diagnòstic multidisciplinari en les situacions de presumpte abús i en el tractament inicial dels infants que l’han patit.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article