Les famílies amb fills, les que més han patit les conseqüències de la crisi econòmica

Així ho revela la memòria social 2015 de Càritas Catalunya, presentada aquest matí

Les Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya han presentat avui la seva memòria social de l’any 2015, que s’ha vist marcada per un augment dels projectes i per una atenció molt especial a les famílies amb fills. I és que al 64% de les llars ateses hi vivien famílies amb nens, i d’aquestes un 47% eren parelles amb fills mentre que el 17% eren mares soles amb fills.

Consegüentment, els tres programes als quals totes les Càritas estan dedicant més esforços són: cobrir les necessitats bàsiques (ajudes econòmiques directes per fer front a les despeses de la llar, ajuts en espècie com aliments, roba o productes d’higiene…), ajudar la família i els seus infants en tot allò necessari (centres oberts o de lleure per als infants, adolescents o joves; reforços educatius o suport a les mares soles amb fills…), i ajudar els pares a trobar feina.

Pel que fa als projectes que es duen a terme des de l’entitat, el 2015 hi ha hagut un increment del 16% d’iniciatives, passant de 1.488 a 1.729. El programa que més ha incrementat el nombre de projectes ha estat el d’Inserció Sociolaboral i Economia Social, que ha doblat l’oferta respecte del 2014. A més, el programa de Cobertura de les necessitats bàsiques ha incrementat en un 87% les persones beneficiàries.

A través d’aquests projectes, s’ha arribat a 343.513 persones ateses i les seves famílies. El 31% de les persones no tenen una llar digna, ja que viuen en una habitació de relloguer (13%), no tenen habitatge (8%), viuen acollides sense pagar (8%) o viuen en habitatges d’entitats socials (2%). A més, el 50% de les persones ateses han nascut a l’Estat espanyol o a Europa, i el 31% són menors de 30 anys.

Respecte a la situació laboral, el 72% de les persones ateses en edat laboral estan a l’atur. I hi ha un 12% que, tot i que treballen, no tenen una feina digna ni decent per poder-ne viure, és a dir, que són treballadors pobres. De fet, l’atur de llarga durada ha incrementat exponencialment, passant del 2% el 2007 al 9,9% el 2016.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article