L'hospital de la Vall d’Hebron posa en marxa un tractament pioner del TDAH amb realitat virtual

Es fa una prova pilot amb 90 pacients per analitzar la combinació de tècniques mindfulness i les noves tecnologies


El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha començat una prova pilot pionera per analitzar la utilitat de la realitat virtual en el tractament del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, conegut com TDAH.  La iniciativa ha rebut el premi Mobile Word Capital Barcelona a la innovació tecnològica a les 6es Jornades R+D+I TIC Salut i Social, celebrades el passat mes de setembre a Vic.

L’objectiu de la prova és afavorir la concentració dels pacients. Per això, s’utilitza per primera vegada tècniques mindfulness, és a dir, procediments basats en l’atenció plena en les mateixes emocions, sensacions i pensaments, que es combinen amb la tecnologia de la realitat virtual. El primer assaig es fa amb 90 pacients pels quals estan pensades 6 sessions de 20 minuts cadascuna on els usuaris s’endinsaran, a partir d’un aparell de realitat virtual, en entorns hiperrealistes per analitzar el nivell de concentració que són capaços d’adquirir els pacients.

A través de la realitat virtual, l’equip de la Vall d’Hebron vol reduir el temps de tractament dels usuaris i aconseguir els mateixos resultats que amb un tractament farmacològic. De fet, aquest experiment està exempt de l’ús de fàrmacs.  El cap del servei, el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha explicat que la combinació mindfulness i realitat virtual ja s’ha utilitzat “amb èxit en pacients individuals” i això és el que els ha empès a planificar la prova pilot en un grup.

L’ús de la realitat virtual i les noves tecnologies aplicades a la recerca mèdica i a la pràctica clínica ja té més de 20 anys de recorregut.  La realitat virtual s’ha fet servir per tractartrastorns d'ansietat, disminució del dolor en malalts de càncer, ansietat generalitzada i tractament de pors i fòbies, entre d’altres. A l’estat espanyol ja hi ha més de 1.000 pacients que s’han tractat satisfactòriament amb aquestes tecnologies.

El Servei de Psiquiatria Vall d’Hebron és conegut pel seu treball en el camp del TDAH en l’àmbit internacional. Aquest projecte segueix la línia de recerca emprada pels investigadors del grup de Psiquiatria, Addiccions i Salut Mental del VHIR, que van analitzar la utilitat del tractament psicològic en grup en el TDAH. L’estudi, publicat l’any passat pel Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, va aconseguir reduir la falta d’atenció i incrementar el control de la impulsivitat mitjançant la teràpia cognitiva conductual en grup.
 
El TDAH, un dèficit que pateixen el 5% dels infants

El Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta el 5% de la població durant la infància, i es manté en més de la meitat dels pacients durant l’edat adulta. És la patologia mental més diagnosticada a Catalunya entre infants i adolescents, segons les últimes dades del Departament de Salut.

Dels casos diagnosticats, el 25% són noies i el 75% nois. Els símptomes més habituals són la falta d’atenció, desorganització, falta de control dels impulsos, inestabilitat emocional i hiperactivitat. La persistència del TDAH al llarg de la vida està associada a un baix rendiment acadèmic, dificultats a l’hora de mantenir relacions interpersonals, abús de drogues i risc en la conducció i en les relacions sexuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article