El preu del crèdit universitari a Catalunya, el més car de l’estat espanyol

La xifra triplica el que paguen els universitaris de Galícia o Andalusia, segons un informe del ministeri d’Educació


El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha fet públic l’informe ‘Dades i xifres del sistema universitari espanyol’ en el qual es detallen les característiques de totes les universitats d’aquest territori durant el curs 2014-2015.

D’entre les dades més rellevants de l’informe es destaquen els preus i les taxes de les universitats. A 13 de les 17 comunitats autònomes el preu de la matrícula del curs de 2014-15 va mantenir-se estable i a la resta va pujar un 2%. Catalunya és la comunitat on és més car el preu per crèdit: 33,52 euros, una xifra que s’ha mantingut estable els últims dos anys però que triplica la que paguen els universitaris a Galicia i Andalusia, on el preu del crèdit és d’11,89 euros.

Els preus dels crèdits en segona matrícula també són més a Catalunya. Tenen un preu de 41,40 cadascun i són la segona xifra més alta de tot l’estat espanyol, només per darrera de la Comunitat de Madrid (56,10).

A Catalunya, el curs 2014-15 hi han estudiat 143.801 alumnes que s’han matriculat, de mitjana, a 52 crèdits, una de les xifres més baixes de l’estat espanyol només superada per les matriculacions a la UNED (31,6 crèdits). D’aquests crèdits matriculats, 42,8 són superats de mitjana pels alumnes, una xifra que situa el rendiment i l’èxit dels alumnes al 83,8 i el 89% respectivament.

Els preus dels màsters a Catalunya també tenen un preu elevat. Els denominats habilitants, que són aquells necessaris per habilitar el coneixement d’una professió, tenen un preu per crèdit de 41,17 euros el crèdit, mentre que en aquells no habilitants, el preu ascendeix als 65,87 euros el crèdit. Les xifres són les segones més elevades de nou després de les de la Comunitat de Madrid, on els màster habilitants costen 43,65 euros el crèdit i els no habilitants 65 euros el crèdit.

Ingressos i despeses universitàries

El 65,8% dels ingressos de les universitats procedeixen de les pròpies comunitats autònomes, en aquest cas del a Generalitat. Les entrades pròpies dels centres són les que venen de taxes universitàries i els preus públics i per això Catalunya és la comunitat amb més percentatge de recaptació pròpia més elevat amb xifres del 26%.

 La proporció de despeses que fan les universitats és molt semblant a tot l’estat. Gairebé un 61% de les despeses està destinada al personal i un 14,6% a despeses de bens i serveis. En conjunt, les despeses corrents d’aquests centres són el 79,9% de tot el pressupost.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article