Barcelona participa en la creació del primer projecte europeu d’acompanyament de mares adolescents tutelades

‘CAPEvFAIR’ vol formar a professionals amb recursos de suport cap a les noies vulnerables i els seus infants en risc


L’entitat EduVic i el seu programa Antaviana, juntament amb la Universitat de Barcelona i el seu grup de recerca GRISIJ,  treballen des de fa un any en el projecte europeu ‘CAPEvFAIR’, una iniciativa pionera que té per objectiu desenvolupar les habilitats dels professionals que donen suport a les dones vulnerables i els seus infants en risc. A Barcelona, el projecte està centrat en l’acompanyament d’adolescents tutelades que són mares.

Núria Fuentes, professora de la UB, i Lluís March, director d'Antaviana, són els coordinadors del projecte. March ha explicat en declaracions al Social.cat que “a cada país la vulnerabilitat es mostra d’una manera diferent” i, per tant, el focus d’atenció canvia. A França, per exemple, se centra en les dones consumidores, a Itàlia, en les immigrants, i a Romania, en la salut i l’abandonament de les dones. Precisament aquesta diversitat d’enfocaments és la que, segons March, “aporta riquesa” al projecte.

Pel què fa a l’estructura, aquest té una dimensió pràctica i una de teòrica. Cada país fa un intercanvi de cinc dies en què es coneix la realitat sobre el terreny. Durant aquests dies, s’organitzen tallers i activitats d’aprenentatge per estimular el debat i la confrontació de les pràctiques i els enfocaments que fins al moment es duen a terme, i a partir de les conclusions d’aquests intercanvis s’acaben desenvolupant continguts de formació per a professionals.

Fins el 31 d’agost de 2017, data de finalització del projecte, s’hauran elaborat un total de 6 produccions teòriques: una definició comuna de vulnerabilitat, una eina de seguiment, una eina d’observació i diagnòstic, diferents eines de suport, habilitats específiques per a l’acompanyament d’aquest col·lectiu i mòduls de formació per a professionals.

Acompanyament de mares adolescents tutelades

A Barcelona, aquesta iniciativa es fixa concretament en les mares adolescents tutelades. Segons la psicòloga del projecte, Anna Baldero, “l’objectiu final és legitimar i acompanyar a la mare perquè pugui cuidar i vincular-se amb el seu fill”.

Baldero ha apuntat que també cal tenir en compte que aquesta intervenció es fa en una situació forçada perquè “elles no són les que demanen intervenció psicològica”.. Segons March, “no hi ha prou formació en aquest àmbit” i és per això que el projecte vol formar a professionals especialitzats perquè puguin donar els recursos necessaris a les mares, sempre des d’una mirada legitimadora i capacitadora.

El projecte, doncs, es proposa dur a terme una identificació primerenca de la vulnerabilitat psicosocial de les dones embarassades per implementar el seguiment multidisciplinari adequat, reforçar el seguiment de l’embaràs, promoure i donar suport a la relació mare-fill durant tota la infància i facilitar l’accés a l’atenció de les dones embarassades.

A més llarg termini, es planteja la possibilitat d’integrar els resultats del projecte en cursos  de formació ja existents cap a professionals que treballen amb aquest col·lectiu, i fins i tot la creació d’un títol universitari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article