Interns del CIE de la Zona Franca comencen una vaga de fam per exigir la seva llibertat

La plataforma 'Tanquem els CIEs' ha convocat una concentració de suport davant del centre aquest dilluns 24 d'octubre


Aquest cap de setmana diversos presos del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca han començat una vaga de fam per reivindicar el seu alliberament. Aquest matí de dilluns membres de la plataforma Tanquem els CIEs han pogut entrar al recinte i han confirmat que 40 persones mantenen la protesta pacífica. A les set de la tarda l'entitat ha convocat una concentració davant el centre per donar suport a l'acció dels interns.

"La reivindicació és una i és clara: volen ser posats en llibertat". Així ha expressat Andrés Berrio, advocat de la plataforma Tanquem els CIEs, les reivindicacions de la quarantena d'interns del CIE de Barcelona que des d'ahir s'han declarat en vaga de fam. L'entitat s'ha reunit amb la direcció del centre i amb quatre d'aquests interns - un dels quals forma part del grup que ha començat la vaga de fam- i ha explicat que molts d'ells van arribar en pastera fa pocs dies d'Argèlia després de passar fins a quaranta hores a alta mar i ja tenen signada l'ordre de deportació.  

"Per què ens hem de veure en aquesta situació després d'haver-nos jugat la vida per continuar endavant?", és la pregunta que els ha empès a la vaga de fam, segons ha confirmat Berrio que ha destacat que es tracta d'una "protesta pacífica i de desobediència". Tanquem els CIEs vol donar suport a la reivindicació dels interns i per això aquesta tarda de dilluns, 24 d'octubre, ha convocat una concentració davant el centre a partir de les set de la tarda.

Jaume Asens, tintent d'alcalde de Barcelona, ha parlat aquest matí i ha considerat la protesta dels interns com a "legítima per les condicions infrahumanes de la retenció". El mes de juliol d'enguany l'Ajuntament de Barcelona va voler clausurar el centre amb l'argument que no tenia llicència d'activitat ni la seguretat requerida per aquest tipus d'emplaçaments. Fins ara, el govern espanyol, titular del centre, ha fet cas omís de les peticions. Jaume Asens ha assegurat que "s’ha esgotat el termini per recórrer l’ordre de cessament, que ja és ferma. Properament dictarem una ordre de precinte", ha reblat.

El 76% dels interns al CIE de la Zona Franca durant el 2015 feia més de 4 anys que vivia a l'estat espanyol

Actualment el CIE de la Zona Franca té 160 interns. Segons un informe del Servei Jesuïta de Migrants, aquest centre ha arribat a tenir interns fins a 738 estrangers al llarg del 2015, tots homes. Segons el ministeri, només 1 dels interns era menor, xifra que l'ONG ha elevat a 6. Del total de persones retingudes a Barcelona l'any passat, a 205 se'ls ha expulsat amb una ordre mentre que 269 es trobaven en un procés de devolució.

La mitjana de temps que els interns han estat al CIE de Barcelona ha estat de 25,77 dies, encara que la diferència de temps d'espera ha estat molt diferent entre els interns i alguns hi han arribat a passar més de 40 dies. El SJM ha constat que el 24% dels interns visitats ja havia patit algun internament anterior per executar-nos una devolució o una expulsió que no va acabar amb èxit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article