9 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual han patit algun tipus abús

La Fundació Vicki Bernadet i Dincat publiquen un informe que aporta dades sobre cinc tipus de victimització que han patit les persones amb DID


Un 96,9% de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) han patit, com a mínim, algun tipus d'abús (victimització) al llarg de la seva vida. Segons l'estudi 'Recerca sobre la victimització que afronten les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament', presentat aquesta setmana per la Fundació Viki Bernadet i Dincat, la mitjana és de 6 situacions de victimització diferents per persona. Aquest és el primer estudi a Europa d'aquest estil.

L'estudi que han presentat les dues entitats amb el Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent de la UB analitza 5 tipus de victimització diferents: els delictes comuns i violència entre iguals, la victimització per cuidadors, la victimització sexual, l'exposició a la violència i la victimització electrònica. Per extreure dades, s'han fet entrevistes en profunditat a 260 adults amb discapacitat, el 59,2% d'homes i el 40,8% dones. Del total de la mostra, 6 de cada 10 persones estaven incapacitades i el 84% dels entrevistats tenien entre 20 i 54 anys.

Dels cinc àmbits estudiats, n'hi ha tres on la victimització despunta. La major part dels entrevistats (87,7%) assegura que ha patit violència per part dels companys o delictes comuns, especialment en situacions de victimització psicològica (64%), robatoris (48%) i agressió física (40%). Cal destacar que l'abús psicològic és repeteix moltes vegades contra la meitat dels entrevistats en els llocs habituals per on es solen moure com l'escola, el carrer o el centre ocupacional. En aquests casos, 7 de cada 10 entrevistats han comunicat l'abús o als professionals (39%) o als progenitors (30%).
 
No sempre la violència recau directament a les persones amb DID. 6 de cada 10 entrevistats (67,3%) asseguren haver estat exposat a situacions violentes moltes vegades a la llar (25%) i algunes a l'àmbit comunitari (55%). Aquest és el tipus de victimització que menys es es comunica, només ho fan el 37% dels enquestats. El tercer àmbit on l'abús també es fa molt palès és aquell que ve de cuidadors i familiars. En aquest cas, també 6 de cada 10 (59,2%) afirmen haver patit violència física (36%) i violència psicològica (25%) per part dels seus tutors. Cal destacar que en un 72% dels casos la violència física es propinada pels propis progenitors però també és rellevant citar que la violència psicològica és recurrent en la meitat dels casos denunciats.

La victimització sexual, una problemàtica que aflora

Les dades d'abús sexual que ofereix l'informe no són gens menyspreables. 5 de cada 10 dones i 2 de cada 10 homes entrevistats han patit algun tipus de victimització sexual. En aquest sentit, ressalta el fet que el 24,5% de les dones i el 7% dels homes confirmin que han patit relacions sexuals no desitjades amb penetració i que, en un 40% dels casos, aquests actes s'han repetit algunes vegades i en la mateixa proporció, aquest abús s'hagi perpetrat a casa per part dels pares, mares o parella d'un dels dos progenitors (30%). A més, un 29% de les dones i un 12% dels homes també denuncien tocaments sexuals. L'informe destaca que 6 de cada 10 entrevistat que han estat víctimes d'abús sexual ho expliquen, sobretot a pares i mares (44%) o a professionals de l'àmbit socioeducatiu (25%).

Dones tutelades amb problemes de salut mental, el perfil de polivíctima

El sociòleg David Finkelhor va teoritzar que si una persona pateix violència a la infància i aquesta no es tractada, quan esdevé adult la persona pot patir polivictimització, és a dir, que pot ser víctima de diferents tipus d'abús. L'estudi, que s'ha basat en aquesta perspectiva, subratlla que la teoria de Finkelhor és encara més evident amb les persones amb discapacitat per la seva vulnerabilitat. De fet, a diferència d'altres col·lectius, la victimització de les persones amb DID no acaba després de la infància sinó que segueix al llarg de tot el cicle vital. El retrat que fa l'informe sobre les persones amb més perill d'esdevenir polivíctimes és el de dones tutelades, amb problemes de salut mental, que reben suport de baixa intensitat per part del seu entorn i que viuen de forma autònoma.

'Aquestes dades marcaran un abans i un després'

A la presentació de les dades de l'informe, la presidenta del Dincat, Rosa Cadenas, ha volgut deixar clar que les dades carreguen encara de més arguments les entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitat. "Aquestes dades marcaran un abans i un després. Seran les que utilitzarem per demanar a les administracions i la societat que s'impliqui per aturar aquest tipus d'abusos", ha dit Cadenas. Per la presidenta de la Fundació Vicki Bernadet, la bona notícia és que "ara sabem on som i des d'on hem de començar a treballar per revertir aquesta situació". El grup d'estudi que ha elaborat l'informe encetarà en breu l'àrea qualitativa de l'informe. A partir de les dades extretes, es convocarà els diferents agents i persones implicades en aquesta victimització i es mirarà d'extreure propostes de treball per revertir la situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article