Els canvis d’estil de vida poden reduir el risc de patir un ictus

Demà, 29 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de l’Ictus sota el lema ‘L’ictus es pot tractar’


L’ictus és la segona causa de mort al món i es calcula que una de cada sis persones en patirà un al llarg de la seva vida. A més, aquelles que han tingut un ictus presenten un alt risc de patir-ne un altre. No obstant, i segons la Fundació Ictus, els canvis d’estil de vida poden reduir el risc d’un vessament cerebral. Aquests inclouen seguir una bona alimentació, no fumar, estar en forma, controlar l’estrès i limitar el consum d’alcohol.

Una gran part de les persones que sobreviuen a l’ictus queden amb un alt grau de discapacitat que els impedeix seguir amb la seva vida diària amb normalitat i de forma independent. Les dades demostren que el 45% de les persones que pateixen ictus tenen algun tipus de diversitat funcional. De fet, és la primera causa mèdica de discapacitat.  
 
Afortunadament, però, l’ictus es pot tractar si es detecta a temps i la persona afectada pot accedir al tractament. Aquest, precisament, és el missatge central de la campanya del Dia Mundial de l’Ictus, el 29 d’octubre, per actuar, sensibilitzar i pressionar els agents implicats en la prevenció i l’atenció a l’ictus, i millorar l’accés als tractaments. A Catalunya, la Fundació Ictus ha organitzat diferents actes que es poden consultar online i seguir a partir de l’etiqueta #DiaMundialIctus.
 
Protocols de prevenció i detecció
 
Des del 2006, el departament de Salut té desplegat el Codi Ictus, un protocol per identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com sigui possible fins a l'hospital preparat més proper o derivar-los. Es calcula que aquest codi ha evitat la mort de més de 1.700 persones.

Tanmateix, des del 2011 el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha millorat la detecció d'aquesta malaltia amb la utilització de la RACE, un mètode creat per investigadors de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona que s'ha aplicat en el 80% dels casos d'activacions del Codi Ictus, i que també s'està utilitzant als Estats Units. Es tracta d’un instrument que permet identificar els casos en què l’ictus és causat per l’obstrucció d’una de les grans artèries cerebrals a partir d’una prova senzilla i ràpida que s’aplica en menys d’un minut i mig.

“Un tractament adient pot prevenir l’ictus i salvar vides”, afirma Stephen Davis, president de la WSO, l’organització més important del món en aquest àmbit. “Fem una crida als governs perquè actuïn i augmentin les campanyes de conscienciació: qualsevol persona pot tenir un ictus”.
 
Què és exactament un ictus?
 
L’ictus es produeix quan s’interromp el rec sanguini a una part del cervell. Sense sang, les cèl·lules cerebrals poden quedar danyades o morir. Aquest dany pot tenir diferents repercussions segons la part del cervell afectada. Per exemple, pot afectar el cos, a la mobilitat, a la parla i/o a la manera de pensar i de sentir d’una persona.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article