'Tanquem els CIEs' investigarà possibles agressions als interns del CIE de la Zona Franca

Els interns s'han amotinat aquesta matinada i la direcció del centre ha reclamat la intervenció dels antidisturbis


Aquesta nit passada diversos interns del CIE de la Zona Franca han endegat una nova protesta massiva per les seves condicions. La direcció del centre ha reclamat la presència d'unitats antiavalots, cosa que, de nou, ha generat una manifestació de solidaritat davant les immediacions del centre convocats per la plataforma 'Tanquem els CIEs'. L'entitat, que ha visitat les interns aquest matí, ha dit que investigarà possibles agressions als interns després de la rebel·lió.

Eren quarts de vuit del vespre del dia de Tots Sants quan un grup d'interns ha començat una protesta massiva al menjador del CIE de la Zona Franca, segons detalla La Directa de fons dels propis interns. Hi ha hagut llançament d'objectes i taules per denunciar la qualitat del menjar i el tracte que reben per part de les autoritats del centre. La versió policial en canvi, és que al voltant d'aquesta hora, alguns interns han forçat les portes de la cuina per escapar-se. En veure fallit aquest intent, altres interns han decidit sortir al pati i negar-se a entrar a les instal·lacions.

Cap a les 11 de la nit, un dispostiu d'antiavalots de la Policia Nacional ha entrat al recinte. Al cap de poca estona, la protesta hauria finalitzat segons fonts policials però els contactes interns que han parlat amb La Directa haurien confirmat que hi hauria gent retinguda al pati, a la biblioteca i a la planta baixa del centre. Cap a quarts d'una, s'ha generat una petita concentració de suport davant la porta del CIE convocats per la plataforma 'Tanquem els CIEs'. Els representats de l'organització han demanat visitar els interns però en aquell moment se'ls ha negat la visita.

Finalment les entitats visiten els interns

Aquest matí de dimecres finalment les autoritats han permés l'entrada al centre dels representants de la plataforma. En sortir, el seu protaveu, Andres Berrio, ha explicat que sembla que alguns dels interns van patir agressions en els interrogatoris posteriors al motí. 'Tanquem els CIEs' ja ha anunciat que començarà una investigació per aclarir els fets. Una estona més tard, el jutge de control, el Fiscal d'Estrangeria i personal del Consolat d'Algèria a Barcelona també s'han personat al CIE, segons explica Marta Martorell.

La plataforma 'Tanquem els CIEs' vol mantenir la pressió pel tancament del CIE i ha convocat una reunió oberta avui a les set de la tarda a la Casa de la Solidaritat del Raval sota el lema 'Vigilem el CIE!'. Paral·lelament, l'entitat antiracista 'Te Kedas Donde Kieras' també ha convocat, a la mateixa hora, una concentració davant el CIE.

Segona protesta en pocs dies

En pocs dies, aquesta és la segona protesta que engegen els interns per denunciar la seva situació. El 24 d'octubre una seixantena de persones van iniciar una vaga de fam per reclamar la seva llibertat. Després d'una negociació, els interns van desfer la protesta però tres dels participants van acabar expulsats del país dies després. Després de la vaga de fam, el Síndic de Greuges ja va demanar informació sobre les mesures previstes per gestionar aquestes situacions, després que les autoritats van negar-li l'accés al centre. Aquest dens va insistir, de nou, "en la necessitat de tancar aquest centre de manera definitiva".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article