Entitats socials i ens locals demanen polítiques protectores contra els oligopolis energètics

Aquesta és una de les demandes que es fan al 1r Congrés Català de Pobresa Energètica que aquest dijous 3 i divendres 4 acull Sabadell


Aquest matí s’ha donat el tret de sortida al 1r Congrés Català de Pobresa Energètica que han organitzat, a Sabadell, entitats socials i ens locals de l’àera metropolitana de Barcelona. Més de 450 congressistes s’han acostat a l’esdeveniment per escoltar a més de 90 pontents vinguts d’arreu per abordar reptes i dilemes que genera aquesta forma de pobresa. El Congrés durarà tot aquest primer dijous i divendres de novembre.

La desigualitat i la qualitat de vida ha mermat entre la població des de l’inici de la crisi. Un dels efectes principals és l’anomenada pobresa energètica, un fenomen cada vegada més extès- és calcula que el pateixen el 9% dels catalans- que fa que moltes persones no puguin fer front a les despeses d’electricitat gas i aigua de la seva llar. Davant aquesta situació, les organitzacions que han impusat el Congrés han fet pública una declaració institucional en la qual demanen "la implicació de totes les administracions catalanes i col·lectius socials" per actuar contra la pobresa energètica.

Regular contra la pobresa energètica

La declaració demana al govern espanyol que "reguli la protecció dels consumidors més vulnerables" i que no suprimeixi les normatives en favor de lluitar contra la pobresa energètica. Les entitats signants ambé es dirigeixen a la Generalitat de Catalunya perquè continuï desplegant "els procediments pendents en la matèria" de la Llei 24/2015 i, en aquest sentit, demana a les empreses subministradores que "es comprometin a garantir l’accès als subministraments bàsics a tota la població". La declaració també aposta per elaborar un "diagnòstic real de la situació per acotar el perfil socioeconòmic de les persones afectades" i que aquest sigui el primer pas per elaborar i implementar una Estratègia Catalana de la Pobresa Energètica que marqui uns objectius mínims a assolir.

Polítiques favorables als oligopòlics energètics

A la presentació de la Declaració els alcaldes de Badalona, Barcelona, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i els presidents de la Taula del Tercer Sector i l’entitat Ecoserveis, han constatat que el mercat energètic espanyol està en mans de 5 empreses privades que "nomes busquen fer negoci", segons l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté que ha demanat valentia i contudència "per no formar part dels engranatges d’aquestes oligarquies". Per Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, aquest és el principal motiu pel qual, els darrers anys, el cost de l’energia per a consum domèstic ha augmentat un 73% en comparació a l’ascens del 33% de mitjana de l’eurozona i ha constatat que amb només els beneficis de les companyies "es podria acabar amb la pobresa energètica".

En el mateix sentit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat que l’estat espanyol és el quart país més car a Europa en energia i ha dit que cal que les administracions s’impliquin més per combatre les desigualtats que genera aquesta situació per exemple amb l'aplicació del "principi de precaució perquè no es facin talls d’entrada". Dolors Sabaté ha considerat que no s’ha de demanar "caritat" sinó "justícia" i ha emplaçat als ajuntaments a no desatendre les necessitats dels seus habitants. Oriol Illa ha valorat la importància "de l’aliança que suposa aquest congrés" i ha assegurat que perquè s’apliquin mesures "que aturin la pobresa energètica" cal "pressió popular". Tots els ponents han estat d’acord que més enllà de la tasca dels ajuntaments és necessari que el govern legisli en favor de la gent i no dels oligopòlis, autèntica clau de volta de la situació.

Reptes, dilemes i debats

Segons dades de l'Idescat, el 2015 a Catalunya hi havia 645.000 persones que manifestaven tenir dificultats per mantenir l'habitatge a la temperatura adequada. Aquesta xifra representa un increment de 260.000 persones en tan sols dos anys. Segons dades europees (Eurosurveillance) l'Estat Espanyol és, des de fa uns anys, un dels estats que pateix una mortalitat addicional més alta a l'hivern de tota la Unió Europea. El Congrés és un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra aquesta vulnerabilitat energètica. L’objectiu és oferir solucions a problemes concrets. Per això s’han organitzat16 xerrades sobre reptes i 4 sobre dilemes pendents, a més de 3 ponències internacionals i 3 taules rodones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article