Can Ruti busca finançament per a un nou tractament contra l'esclerosi múltiple

La cura consisteix a evitar que les defenses del cos destrueixin la mielina i perjudiquin així els estímuls nerviosos


Un equip d'investigadors de Can Ruti ha ideat un nou tractament que reprograma el sistema immunitari de pacients amb esclerosi múltiple (EM) per frenar l'avanç de la malaltia, que ara mateix no té cura. Després de gairebé 10 anys d'investigació, ara la cura té el vist i plau de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i busca finançament per començar l'assaig clínic al més aviat possible.

El nou tractament ideat des de Can Ruti consisteix a evitar que les defenses del cos destrueixin la mielina, la capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós del cervell, el nervi òptic i la medul·la espinal. Quan es destrueix aquesta protecció els estímuls nerviosos no es transmeten correctament i es produeixen problemes de força, sensibilitat, equilibri o visió.

Els investigadors han extret cèl·lules de la sang dels pacients amb EM i, al laboratori, els han injectat vitamina D3 i les han introduït de nou al malalt. Els assajos han demostrat que aquestes cel·lules "reeducades" ajuden a frenar la destrucció de mielina i així eviten el deteriorament de la malaltia. Actualment els tractaments són immunosupressors i, tot i són eficaços, ataquen tot el sistema immunitari em tot el seu conjunt. El nou tractament té menys efectes secundaris i garanteix millor la seguretat del pacient.

L'estudi que ha portat a aquesta cura es va començar a desenvolupar el 2007. En una primera fase, els investigadors han analitzat el tractament en cultius cel·lulars in vitro i en animals als quals els han injectat la malaltia. Els resultats de la teràpia cel·lular han estat positius i ara ja es compleixen tots els requisits per començar la fase d'assaig clínic amb pacients. El grup d'investigació busca ara finançament per encetar aquesta fase.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article