L’Estat espanyol deixa d’assignar gairebé un 90% dels programes socials a Catalunya en cinc anys

Aquesta dada es desprèn de l’Informe sobre l’estat dels serveis socials a Catalunya 2016


Des del 2008, 11 dels 16 programes socials a Catalunya cofinançats per l’Estat han estat suprimits o han quedat sense dotació pressupostària, cosa que significa una reducció del 88,2% dels recursos. Així ho constata l’‘Informe sobre l’estat dels serveis socials a Catalunya 2016’, elaborat pel Consell General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya i que fa una anàlisi del context i de les necessitats socials prioritàries a Catalunya.

Per la Generalitat, les conclusions de l’informe validen la seva queixa de la baixa inversió que el Govern espanyol està fent en Catalunya, sobretot pel què fa als serveis a les persones. Després d'haver estudiat l'informe aquesta setmana, el Govern el remetrà al Parlament, tal i com marca la Llei catalana de serveis socials amb caràcter anual.

Els onze programes que han quedat anul·lats són: el Pla d’acció per a persones grans, el Pla de voluntariat, el suport a famílies en situacions especials, la conciliació de la vida familiar i laboral, els programes específics per a dones, el programa d’emancipació de joves, el programa de prevenció dels maltractaments infantils, el Pla d’acció per a persones amb discapacitat, el programa d’atenció a la dependència, i el programa per a menors d’edat immigrants no acompanyats.

El cas de la llei de la dependència és, però, el més paradigmàtic. En la creació de la llei d’atenció a les persones es va marcar que el finançament havia d’anar a parts iguals entre les dues administracions, però l’any passat la Generalitat en va assumir el 82%, mentre que l’Estat ho va fer només en un 18%: L’informe detalla, també, que es van presentar 572.786 sol·licituds de valoració i 245.812 de revisió de valoració de grau, on dues terceres parts corresponien a situacions de dependència severa i gran dependència.

Pel que fa al pressupost destinat, l’informe destaca que l’any passat, el pressupost del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a programes de serveis socials va ser de més d’1,8 milions d’euros, tot i que se n’hi van acabar destinant una mica més de 2 milions. Això va representar un 8,41% del pressupost executat de la Generalitat.

Per aquest 2016, el departament contempla una partida inicial d’1.409,81 milions d’euros per finançar el programa de promoció de l’autonomia personal; 205,65 milions per al programa d’atenció a la infància i l’adolescència en risc; 196,81 milions per al programa d’inclusió social i lluita contra la pobresa; 18,71 milions per al programa de suport a les famílies, i 10,04 milions per al programa d’atenció a les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article