Veïns del Raval de Barcelona lluiten per salvar el gimnàs social del barri

El centre esportiu Sant Pau, que afavoreix la inclusió dels col·lectius més vulnerables, s’enfronta a una demanda de desallotjament


"Un altre cop ens toca lluitar. Ho hem fet cada dia que hem pujat la persiana". Així manifesten l’esforç col·lectiu que els treballadors del gimnàs social Sant Pau del Raval han fet des de fa quatre anys, quan es van quedar la gestió del centre esportiu després que el seu antic propietari abandonés el projecte, ple de deutes. Ara, s’han d’enfrontar de nou a una situació difícil: els propietaris els han demandat per impagament del lloguer durant un any, quan va finalitzar el contracte, i sobreviuen sota l’amenaça d’un desallotjament.

És per això que el Sant Pau ha obert un lloc web a través del qual es pot col·laborar econòmicament i es demana als propietaris que els deixin quedar-se. Ara per ara, la negociació es manté oberta i l’última proposta que s’ha posat damunt la taula parla de prorrogar dos anys el contracte.

Gairebé tots els treballadors eren dins l’empresa des de feia 25 anys, i el 2012, davant la fallida del gimnàs i a causa de la mala gestió i de l’ambició dels antics propietaris, van decidir comprar el gimnàs per 1€ i assumir els deutes, de 50.000€. Finalment, van aconseguir remuntar la situació però s’han trobat amb diverses pedres pel camí: la pujada de l’IVA cultural (del 8 al 21%) i un encariment continuat de la factura pels subministraments bàsics.

La cooperativa de treballadors-propietaris

L’actual cooperativa sense ànim de lucre fa créixer dia rere dia aquest gimnàs, que afavoreix la inclusió dels col·lectius més vulnerables del barri, la qual cosa s’evidencia amb els missatges que omplen les parets del gimnàs: "fins i tot la cursa més llarga comença amb un primer pas" o bé "per poc esport que facis, sempre serà millor que quedar-te a casa". Fins a 700 persones en risc d’exclusió social o en situació de vulnerabilitat trepitgen cada any aquestes instal·lacions. Ara, però, la seva continuïtat es troba en perill.

"Tenir horaris especials durant el Ramadà, vestuaris trans, ser l'únic gimnàs del Raval en el qual pots apuntar-te sense haver regularitzat els papers, adolescents amb accés al gimnàs a canvi d'un seguiment del seu expedient escolar, deixar dos mesos de carència a la gent que no pot pagar, quan ens han dit que no podien pagar-los, preguntar quant ho podrien fer, adaptar-nos, etc... ens ha donat singularitat", expressa la cooperativa, que reivindica la seva funció social al barri. "És un gimnàs amb ànima. On tothom té el seu lloc. I és casa de totes", diuen. Segons dades de la mateixa cooperativa, el Raval està compost d’un 43% de població migrada, de la qual el 62% freqüenta el gimnàs.

Convenis i acords amb entitats socials

El gimnàs Sant Pau ha establert durant els darrers anys convenis i acords amb diverses entitats i associacions sense ànim de lucre com ara el Casal d’Infants del Raval, l’Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants, l’Associació Trans de Barcelona, el Sindicat Popular de Manters i la Fundació Esperança.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article