Les violències interpersonals, una de les principals preocupacions del sector social

'Violències en els escenaris actuals' és el títol del II Congrés de Serveis Socials que té lloc avui i demà a Barcelona


Les violències, aquelles accions intencionades de persones per controlar-ne o dominar-ne altres, són, des de fa temps, el centre de les preocupacions del sector social. Avui dimecres 9 i demà dijous 10 de novembre Barcelona acull el II Congrés de Serveis Socials que precisament està centrat en els violències interpersonals en l'escenari actual. Per tirar endavant el Congrés s'han aliat quatre col·legis: el de psicologia, el d'educadors i educadores socials, el de treball social i, per primera vegada, també el de pedagogs.

El marc legislatiu, un primer pas...

Les violències entre iguals, la de gènere, la intrafamiliar, l'exercida contra menors o la que té lloc a Internet no són fenòmens nous. Han tingut lloc sempre però no ha estat fins ara "que hem deixat de tolerar-les i d'acceptar-les com a costum", segons ha explicat el catedràtic de Psicologia de la UB i director del Grup d'Estudis Avançats en Violència de la mateixa universitat, Antonio Andrés Pueyo, a la conferència inaugural del Congrés. Per Pueyo, quan la societat s'ha sensibilitzat en aquest sentit ha obligat a l'estat a legislar penalment en contra d'aquestes actituds i ha posat com a exemples els jutjats de violència de gènere o els certificat d'antecedents penals que demanen als professionals que treballen amb menors.    

Però, funcionen les actuals mesures legislatives? "No podem centrar les solucions en mesures coercitives per als agressors" ha dit Pueyo però les víctimes esperen solucions "urgents i immediates" i per això ha considerat que "la llei actual, per bé que insuficient, és una bona guia i marc de treball". Pueyo ha subratllat que no sempre en les causes de la violència s'hi trobarà la solució i ha demanat "més professionals" per intervenir en aquests fenòmens cada vegada més complexos. Per al catedràtic de la UB, la clau de volta més enllà de l'àmbit penal és "desenvolupar eines en de prevenció, sobretot pel que fa als recursos dels quals disposen els professionals". "Les violències no desapareixeran - ha reblat Pueyo- però cal que trobem com intervenir-hi de la manera més eficient".

... però no exempt de crítiques

La professora de filosofia del Dret de la UAB i directora del grup d'investigació de gènere Antígona, Encarna Bodelon, ha enllaçat les seves intervencions amb les de Pueyo per puntualitzar que el sistema penal és "molt limitat" i moltes vegades "es centra a restringir drets i castigar però no a prevenir". Bodelon ha explicat la importància del nom que prenen aquestes violències a l'hora de fer polítiques per combatre-les i ha explicat l'evolució del que als anys 70 es va anomenar "violència sexista", als 80 "violència domèstica", als 90 "violència de gènere" i actualment "violència masclista". "Les polítiques per fer front a aquest fenomen van ser diferents segons es van basar en una o altra denominació perquè indiquen abordatges diferents del problema", ha explicat Bodelon.

Bodelon s'ha mostrat molt crítica amb el sistema jurídic i ha dit que "no està preparat" per treballar contra les violències masclistes. La catedràtica de la UAB ha assegurat que fins fa tres anys els jutjats especialitzats en violència de gènere no havien fet formació específica sobre aquesta qüestió perquè la llei no ho preveia. "Cal formació per combatre els estereotips que tots tenim", ha dit Bodelon com un dels objectiu a aconseguir per combatre aquestes violències institucionals. La catedràtica també ha demanat no reduir el pressupost en polítiques socials (sobretot en violència de gènere, que són les que més han disminuït) i buscar estratègies "per disminuir la victimització" de les persones que pateixen o poden patir violències.

La conferència inaugural del Congrés ha donat pas a les diferents taules rodones que durant aquests dos dies serviran per debatre, amb professionals del sector social, diferents tipus de violències a els quals hauran de fer front: intrafamiliars, entre iguals, institucionals i de l'estat, a les xarxes socials i violència de gènere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article