Una de cada cinc persones fa un consum de risc d’alcohol sense ser-ne conscient

Aquesta és la III Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol sota el lema ‘Amb l’alcohol menys és millor’


Aproximadament una de cada cinc persones fa un consum de risc d’alcohol sense ser-ne conscient, ja sigui bevent poc de forma diària o grans quantitats esporàdicament. En el marc del Dia sense Alcohol, 15 de novembre, la subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha impulsat la III Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, del 14 al 20 de novembre, sota el lema ‘Amb l’alcohol menys és millor’.

D’aquesta manera, se suma a la mobilització de la societat civil europea Awareness Week on Alcohol Related Harm. A Barcelona, s’ha organitzat la jornada ‘Fem xarxa! Amb l’alcohol menys és millor’ que enguany posa èmfasi en la feina que es fa al territori per impulsar el treball col·laboratiu de tots els agents implicats en l’abordatge preventiu i comunitari del consum d’alcohol.

En el marc de la campanya, s’ha obert també un compte de Twitter (@menysalcohol) i l’etiqueta #alcoholmenysmillor, on tothom hi pot participar compartint fotos o bé comentaris i reflexions.

El consum d’alcohol, una tendència entre els més joves

Els estudis sobre consum d’alcohol realitzats a Catalunya posen de manifest unes altes prevalences de consumidors d’alcohol, sobretot entre joves i adolescents, que consideren aquesta droga com la menys perillosa. Aquests, tendeixen a associar el consum de begudes alcohòliques al temps de lleure, a vegades buscant la intoxicació. Aquest fet, pot acabar derivant en l’addicció de per vida, l’alcoholisme.

La Generalitat, en aquest sentit, ha fet una selecció de locals d’oci nocturn, discoteques, festivals musicals i festes majors que promocionen la qualitat i el benestar dels seus clients i els ha atorgat el distintiu de qualitat ‘Q de festa’. Recomana, així, buscar aquests locals per divertir-se d’una forma sana. A banda d’això, la Generalitat ha posat a disposició pública una calculadora de consum d’alcohol per ajudar a determinar “si estem bevent massa i això ens pot ocasionar problemes tant a nosaltres com a les persones que ens envolten”.

El consum d’alcohol en festes també pot derivar en conseqüències greus a les carreteres. Segons el govern, una de cada tres de les persones mortes ens accident de trànsit havien consumit alcohol per sobre del límit permès.

L’alcohol, la droga que genera més demandes de tractament

Segons l'Informe Anual de Drogues en relació a les persones ateses per l'ONG Projecte Home, l’alcohol és la substància que genera més demandes de tractament entre les persones adultes, amb un 45% dels casos, seguida de la cocaïna amb un 38%.

L’alcoholisme sol anar acompanyat del consum d’altres drogues, principalment cocaïna i cànnabis, i té un recorregut d’anys de consum més llarg: si la mitjana d’anys de consum abans de demanar ajuda és de 10 anys, en el cas de l’alcohol aquesta xifra augmenta fins als 18 anys, per tant, comporta un major deteriorament i en dificulta el tractament.

A banda d’això, el consum d’alcohol és també un dels principals factors que propicia casos de violència en la parella. Entre el 25% i el 40% dels incidents de violència en la parella ocorren sota la influència de l’alcohol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article