Els estudis universitaris de Catalunya són els més cars de tot l’Estat

Els sindicats estudiantils de Catalunya han convocat una mobilització aquest dijous, 17 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de l’Estudiant


Els estudiants catalans són els que més paguen pels seus estudis superiors. Tot i que varia en funció del grau, el preu per crèdit matriculat per primera vegada a Catalunya pot arribar als 39,53€ en el cas dels estudis que inclouen més docència pràctica, tres vegades més que a la comunitat autònoma de Galícia. Per combatre aquesta desigualtat, el moviment estudiantil ha convocat una mobilització aquest dijous, 17 de novembre, a la plaça Universitat de Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional de l'Estudiant.

El propòsit d'aquesta reivindicació és reclamar al govern català una rebaixa del 30% del preu de les matrícules universitàries, que són les més cares de tot l'Estat, "per tal d'avançar cap a la gratuïtat del sistema universitari". La convocatòria l'han fet tots els sindicats estudiantils, l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), així com diverses assemblees de facultats.

Sota el lema 'Universitat Gratuïta', els consells, les associacions i els sindicats han organitzat un recorregut que començarà a la plaça Universitat de Barcelona i seguirà el recorregut fins la plaça Sant Jaume. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, SEPC, apunta que "portem molt de temps demanant una rebaixa de taxes, i ja estem cansades de que es menystinguin les nostres reivindicacions. Sortirem al carrer tantes vegades com calgui per fer sentir la nostra veu".

Els sindicats estudiantils han recordat, també, que les dues mocions aprovades al parlament, en relació a la reducció del 30% del preu de les matrícules universitàries i un augment de les beques, ja es van aprovar amb el suport de tots els grups parlamentaris, exceptuant Junts Pel Sí, que hi va votar en contra.

Al següent gràfic, que especifica el preu públic del crèdit matriculat per primera vegada, es distingeix segons el grau d'experimentalitat. El grau d’experimentalitat fa referència a la distribució de docència teòrica i pràctica en els programes universitaris. Així doncs, varia en funció de la titulació. A més docència pràctica, major nivell d’experimentalitat. (Font: Ministeri d'Educació, Cultura i Esports)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article