A Catalunya s'ha diagnosticat el TDAH al 5% de la població infantil i juvenil

Un informe d'Interess denuncia l'excessiu ús de psicofàrmacs en infants i demana invertir més recursos en psicoteràpies de suport


17.151 menors d'edat a Catalunya van rebre tractament farmacològic contra el Trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) l'any 2014, la qual cosa suposa el 5% de la població infantil i juvenil. L'estat espanyol és, segons un estudi de 2004, el tercer país del món en receptar psicofàrmacs a menors de 17 anys. L'informe 'Salut Mental d'infants i adolescents: diagnòstic i tractament a debat' que acaba de fer públic l'Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress) denuncia precisament l'ús excessiu de psicofàrmacs a infants.

"El TDAH és un invent per vendre fàrmacs a famílies i escoles angoixades", diu el psicòleg, psicoanalista i doctor en Medicina, psiquiatria i neurologia, Jorge L. Tizón, a l'informe d'Intress. A la presentació, Tizón cita el seu descobridor, Leon Eisenberg, que abans de morir va confessar a Der Spiegel que es tractada d'una "malaltia fictícia". El Comitè de Drets dels Infants de la ONU i el Síndic de Greuges a Catalunya han mostrat la seva preocupació perquè en pocs temps ha augmentat la prescripció de psicoestimulants a infants per TDAH en un moment en què existeixen fortes discrepàncies a l'hora de diagnosticar aquest trastorn.

A Catalunya, les xifres demostren que la incidència del trastorn varia molt a la xarxa assistencial pública a causa dels "diferents criteris diagnòstics utilitzats". L'informe explica que als centres d'assistència de Molins de Rei diagnostiquen un 2,48% del total de pacient amb TDAH mentre que un 58,78% dels pacients atesos al de Sant Cugat del Vallès obtenen aquest diagnòstic. La FEDAIA considera que hi ha una "inflació diagnòstica" respecte alguns comportaments. En aquest sentit, el doctor Tizón afirma que "cada cop veiem més menors amb psicosi que han estat pseudodiagnosticats amb TDAH i pseudtractats, és a dir, se'ls hi ha posat una etiqueta falsa i un tractament perjudicial". Segons Tizón, aquest fet fa que els veritables trastorns greus "no es detectin o no es tractin adequadament".

Patologies mentals en augment

L'augment dels diagnòstics de TDAH té com a context l'empitjorament de la salut mental dels menors que s'ha detectat els últims anys. Segons l'Organització Mundial de la Salut el percentatge d'infants amb una problemàtica de salut mental en un any determinat pot arribar a ser d'un 20%. Les taxes de depressió i ansietat han augmentat un 70% els últims 25 anys entre els adolescents, igual que els suïcidis, que ja són la segona causa de mort entre 15 i 29 anys. Moltes vegades s'opta per abordar el problema de l'estrès i l'ansietat a través de psicofàrmacs sense abans haver seguit una psicoteràpia d'almenys una visita a la setmana de manera perllongada en el temps ni haver abordat la problemàtica des del punt de vista global i social, segons denuncia Jorge L. Tizón.

Les xifres a Catalunya

A Catalunya les dades epidemiològiques no són globals, ni sistematitzades sinó més aviat escasses. L'Enquesta de Salut Mental a Catalunya només recull declaracions dels pares sobre el comportaments dels fills els darrers sis mesos. Les dades, però, són prou preocupants. Segons l'enquesta, la probabilitat de tenir un problema de salut mental era del 3,8% entre la població de 4 i 14 anys a Catalunya el 2014. L'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que també publica dades anuals sobre aquesta qüestió, recull que el 2014 es van atendre més de 60.000 menors als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil, la qual cosa suposa un 4,5% de la població catalana de 0 a 17 anys. Als Centres d'Atenció Primària, per la seva banda, diuen que el 2013 el 5,4% dels pacients menors de 15 anys van assistir-hi per trastorns mentals.

L'habitual medicalització dels menors tutelats

Una de les qüestions importants que detecta l'informe és que el 27% dels menors entre 6 i 18 anys acollits en centres residencials sota la protecció de la DGAIA estan rebent tractament per problemes de salut mental. El menors tutelats per la Generalitat eren un total de 7.056 l'any dels quals 2.700 vivien en diferents tipus de residències. Intress també ha fet una radiografia dels 33 serveis que gestiona d'infància i família i ha analitzat una mostra de 416 infants i adolescents. El percentatge d'infants i adolescents atesos amb una problemàtica de salut mental és situa al voltant del 20% i, malgrat que l'entitat aposta per altres teràpies, 20 de cada 100 infants atesos estan en tractaments farmacològics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ma Antònia Cauhé
1.
Si que és molt preocupant. Encara que algunes estadístiques no són molt exactes. No sé com fan els diagnòstics, però moltes vegades he pensat que si un nen està a l'escola tot el dia, fa classes de recuperació, arriba a casa i juga amb la tablet, ordinador o veu sol la tele, pot arribar a sentir angoixes. Ho fa tot controlat, sol dintre d'una comunitat, però sol. Si a sobre la familia té angoixes per feina, o altres, el nen les passa igual. Llavors els que el cuiden diuen que el nen no para, no esta quiet mai i no dorm.
S'hauria de fer un estudi al nen real, no segons el què manifesten els altres, i potser la medicació no seria necessària.
És el mal d'avui dia, si vaig al metge i no em recepta, és mal metge, no em fa cas. Quasi tothom pren pastiles. Per què no el nen?
És una llàstima. No sé com es pot sol·lucionar
  • 0
  • 0

Comenta aquest article