Uns pressupostos “més socials”: la reivindicació de les entitats i els sindicats catalans a la mobilització del 19-N

Sota el lema ‘Es pot fer ara’, més de 50 associacions participaran a una manifestació aquest dissabte a Plaça Urquinaona


Més de 50 entitats socials i sindicats de Catalunya s’han sumat a una manifestació el proper dissabte, 19 de novembre, a dos quarts de 6 de la tarda a la plaça Urquinaona de Barcelona. Sota el lema ‘Es pot fer ara’, volen exigir al govern uns pressupostos “més socials” i combatre la situació d’emergència social i pobresa que es viu a Catalunya.

El secretari de Mobilitzacions i Agitació del sindicat UGT, David Papiol, ha explicat en declaracions al Social.cat que el lema de la mobilització “al·ludeix a totes aquelles excuses que el govern està buscant per no fer front a la situació que viu el nostre país”. Papiol ha assegurat que “nosaltres hi veiem una urgència clara” perquè “hi ha gent que mor perquè els estan tallant el gas i la llum”, en referència a la dona que va morir a Reus a conseqüència d’una situació de pobresa energètica.

“Ningú és culpable i ningú és innocent”, ha remarcat el sindicalista, però “la voluntat no hi és perquè encara no s’ha fet res per solventar-ho”. Papiol ha destacat, per altra banda, la importància de reunir “tot l’arc social”, des d’entitats que aborden l’àmbit laboral o estudiantil fins aquelles que es preocupen per la sanitat, l’educació o l’habitatge. Alguns partits polítics, com ara ICV o el PSC, també s’han adherit a la mobilització.

Així mateix, la coordinadora de Secretaria General i relacions institucionals de CCOO, Carme Martínez, ha subratllat que “hi ha possibilitats d’obtenir més recursos” i espera que “l’administració no doni l’esquena a aquesta emergència social”. En cas contrari, “no seria un govern de tots, seria un govern d’alguns” i “voldria dir que accepten una situació molt límit”, ha sentenciat.

Entitats i sindicats recorden també que a Catalunya hi ha més de 600.000 persones a l’atur, de les quals el 58,3% corresponen a atur de llarga durada, i el 23,5% de la població viu en risc de pobresa. Per altra banda, aquells que tenen feina no s’exclouen d’aquesta situació. L’11,7% de les persones que treballen a Catalunya obtenen uns ingressos per sota del llindar de pobresa.

Per tot plegat, el dia 19 de novembre entitats socials i sindicats volen traslladar al Parlament i al govern català “que es recuperin els ingressos fiscals que s’han suprimit als més rics, que es compleixi la resolució del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social, que s’implementi la renda garantida de ciutadania, que es reverteixi en retallades en salut, educació, protecció social i habitatge i, per últim, que es concretin polítiques per a una ocupació de qualitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article