Detectats 321 càncers de mama de forma precoç en dos anys a Girona gràcies al cribatge

Més de 91.000 dones van ser convidades a participar en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama entre el període 2014-2015


El programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar 321 càncers a la regió sanitària de Girona entre 2014 i 2015, segons dades del Departament de Salut. Això equival a 4,92 càncers trobats per cada 1.000 dones cribrades, una xifra superior a la dels estàndards europeus (entre 2,3 i 4,6).

El període 2014-2015, 91.365 dones sanes van ser convidades a participar en el programa, de les quals van participar el 71,39% (65.222 dones). Del conjunt de dones que s’han fet la mamografia, gairebé un 8,96% ha requerit una prova complementària (un 7,24% són proves no invasives, un 0,33% són puncions, un 1,31% core-biòpsies i un 0,08, biòpsies quirúrgiques).

L'objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, però en altres casos es detecten alteracions en les cèl·lules que no són cancerígenes però que si no es tracten, amb el temps podrien ser càncer. De fet, cada vegada hi ha més tumors que es detecten a les fases inicials i es calcula que ens els darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%, i la supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

El programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM)

EL PDPCM és un programa del Departament de Salut que té com a objectiu principal detectar el càncer de mama en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo. El Programa convida totes les dones entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. La prova consta de dues projeccions i doble lectura, amb uns controls de qualitat tant des de la vessant dels mamògrafs com dels lectors.

En el cas específic en què no hi ha acord, es recorre a una lectura de consens per ajudar al diagnòstic i, si és necessari, es procedeix a practicar  proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per facilitar un millor diagnòstic. En el moment que els resultats no indiquen cap anomalia, s’informa a la usuària i se la cita de nou al cap de dos anys de la pràctica de mamografia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article