Un conveni entre l’Ajuntament i la Universitat de Barcelona permet que quinze joves refugiats puguin estudiar aquest curs

Es tracta d’una prova pilot pionera a l’Estat que s’emmarca dins el Programa UB de suporta a les persones refugiades i provinents de zones de conflicte


L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vice-rectora d’Administració i Organització de la Universitat de Barcelona, Carme Panchón, han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa un curs pont als estudis de grau per a persones provinents de zones en conflicte.

Es tracta d’una prova pilot pionera a tot l’estat espanyol que s’emmarca dins del Programa UB de suport a les persones refugiades i provinents de zones en conflicte, que es va engegar el setembre del 2015.

L’aportació econòmica de l’Ajuntament de Barcelona permetrà sufragar el 31,39% del cost total de la realització del curs, que inclou també les despeses derivades de l’allotjament i manutenció dels estudiants en col·legis majors. El 68,61% restant l’aportaran la Universitat de Barcelona i la Fundació Solidaritat UB, sumant així una dotació de 74.707,82 euros que permetrà a quinze estudiants refugiats fer el trànsit de l’ensenyament secundari a la universitat, com a única possibilitat per a aquestes persones de continuar la seva trajectòria acadèmica.

La formació s’impartirà aquest curs 2016-2017 a la Universitat de Barcelona. Els quinze estudiants —onze homes i quatre dones—, d’edats compreses majoritàriament entre 18 i 24 anys, procedeixen de diferents indrets de Síria i, en un cas, de l’Afganistan.

Tots ells han estat seleccionats en base a demandes formulades per organitzacions humanitàries de defensa dels Drets Humans, com ara la Mitja Lluna Roja, Càrites de Síria o la plataforma Stop Mare Mortum, que han acreditat les seves circumstàncies personals. Aquests joves han finalitzat l’ensenyament secundari i els quals els resulta pràcticament impossible iniciar els estudis universitaris al seu país d’origen, però tampoc poden continuar la seva formació a l’exterior, pel fet de no poder convalidar cap formació universitària. L’objectiu del projecte és, doncs, que puguin continuar aquí la seva formació.

L’alcaldessa ha assegurat que a aquest conveni és “una mostra més de la resposta que està fent la ciutadania davant la passivitat dels estats europeus, i que s’està demostrant constantment a través d’iniciatives com la de Proactiva Open Arms, o la de la Comunitat Eko”.

Per a la vicerectora d’Administració i Organització de la Universitat de Barcelona, l’anomenada “crisi dels refugiats” és un dels principals reptes que ha tingut i té Europa. “Això ens va impulsar a posar en marxa, ara fa un any, un programa que permetés mobilitzar els recursos de què disposa la institució universitària i posar-los al servei de l’acollida de les persones refugiades i provinents de zones en conflicte”.

A banda de l’adquisició de competències bàsiques, el programa del curs inclou una formació en Drets Humans i resolució de conflictes “perquè els joves estudiants disposin d’eines conceptuals que els permetin tal vegada, en el futur, treballar per la pau en realitats com la que els ha obligat a sortir del seu país per poder continuar la seva formació”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article