Una persona jove assalariada ha de destinar el 95% del seu sou per emancipar-se en solitari

El lloguer d’un habitatge a Catalunya és el segon més car de tot l’Estat, segons l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya


En l’actualitat, és econòmicament inviable per una persona jove assalariada d’accedir a la compra o al lloguer d’un habitatge. Segons dades del darrer informe de l'Observatori de l'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, aquesta hauria de dedicar gairebé la pràctica totalitat del seu sou, el 95,3%, per fer front a una renda de lloguer, o el 67% del seu sou en el cas de compra, tenint en compte que el salari mitjà d’una persona jove és de 945 euros al mes, i la renda mitjana d’un habitatge és de 901,14 euros al mes.

Enfrontar-se a un lloguer és una missió impossible, representaria assumir un risc de sobreendeutament excessiu i la compra d’un habitatge només es podria dur a terme amb plenes garanties de solvència econòmica a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona.

Tenir feina no és una garantia d’estabilitat i la precarització del mercat laboral és una realitat que no desapareix. Així ho corroboren les dades sobre ocupació juvenil, que mostren que el 89,5% dels contractes efectuats a Catalunya el segon trimestre del 2016 van ser temporals, i només el 10,5% indefinits.

Dos de cada deu catalans s’independitzen abans dels 30 anys

No és sorprenent, doncs, que els joves cada vegada tardin més a marxar de casa. A Catalunya, tres de cada deu dones d’entre 16 i 29 anys s’havien emancipat el primer semestre de 2016. I en el cas dels homes, dos de cada deu. No obstant, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més taxa d’emancipació juvenil (24%).

Una diferència força significativa és també la que separa la taxa d’emancipació de les persones menors de 30 anys que no cursen estudis (38,8%), de les que segueixen formant-se (9,7%). Els joves amb estudis superiors, però, són els que tenen la taxa d’emancipació més alta, indistintament de si segueixen o no formant-se. Contràriament, els percentatges més baixos recauen en aquelles persones que han assolit fins l’educació primària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article