'Lliures', un nou fons econòmic de solidaritat en la lluita contra la pobresa

Òmnium Cultural, ECAS i Coop57, impulsors de la iniciativa, volen finançar projectes de transformació social en un context de crisi


La crisi actual és més dura que mai. El 23,5% de la població està en risc de pobresa, 800.000 persones afectades per la pobresa energètica, més de mig milió en situació d'atur, 325.000 infants en risc d'exclusió, 200.000 llars sense cap tipus d'ingrés i 6.000 persones sense llar. Davant aquesta situació, la cooperativa ètica Coop57, ECAS i Òmnium Cultural han decidit impulsar el projecte 'Lliures de pobresa, exclusió i desigualtats'.

'Lliures' vol crear un fons econòmic de solidaritat per combatre les desigualtats socials, tal com han explicat aquest matí les entitats impulsores. Aquest fons es crearà a través de la "captació de recursos i la recollida d'aportacions econòmiques" per a destinar-los a finançar projectes "de transformació social" arreu del territori. El fons és finançarà a través d'aportacions individuals que els impulsors recomanen que sigui el "0,7% dels ingressos anuals" de la persona. Per donar exemple, els socis de les tres entitats faran les una primera aportació de 60.000 euros inicials, diners que seran gestionats "sota principis de les finançes ètiques".

10 projectes finançats a partir de gener de 2017

A més de l'aportació inicial de les entitats, al llarg del mes de desembre mirarà de captar més fons a través del web del projecte a partir del 12 de desembre. A partir de 2017 s'endegaran 10 iniciatives que tenen com a característiques "ser projectes locals i de base", "col·lectius i arrelats al territori", "orientats a la transformació social i superant patrons estrictament assistencialistes-caritatius". Els projectes seran totalment nous però han estat definits per sones i enitats del territori "en base a les seves necessitats i prioritats". Es vol que siguin estables amb un projecció "d'entre 3 i 5 anys" i seran controlats per un Grup d'Avaluació Social i un d'Avaluació Tècnica, grups formats per persones actives i referencials de l'àmbit social.

Mirada ampla i llarg recorregut

Els projectes concrets també busquen fer xarxa entre entitats que fins ara no s'havien agrupat, promocionant idees que fins ara no s'havien portat a la pràctica i sobretot explorant models de participació activa. Per això, també es crearà l'Àgora Social, un espai de reflexió crítica, sensibilització i pedagogia sobra l'abast i la dimensió de les desigualtats socials a Catalunya. Aquest teixit capilar coordinat es dividirà en diversos àmbits socials i geogràfics on començaran a prendre forma els 10 projectes. Així, hi ha l'eix Barcelonès Nord, el Segarra-Solsonès, Tarragona-Reus, Girona-Salt i el de Barcelona.

Si no ho fan ells, ho fem nosaltres

Els indicadors de pobresa, exclusió i desigualtat no han deixat d'empitjorar i és per això - diuen les entitats al manifest que han signat- que la lluita per combatre aquesta situació ha esdevingut la seva prioritat. Els signants asseguren que no volem emprar "fòrmules caduques" i critiquen "el col·lapse instituciona i la insuficiència evident de les polítiques públiques" a l'hora de liderar la lluita o de buscar noves respostes socials. "Som conscients que cap país no pot ser lliure si no ho és la seva gent", diu el manifest que clou amb un contundent "Un cop més, si no ho fan ells, ho fem nosaltres".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article