‘Pren-te el pols’, una campanya per millorar la detecció de l'arítmia cardíaca per prevenir l'ictus

Es calcula que prop de 40.000 catalans tenen arrítmia i encara no ho saben


El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquesta setmana la campanya 'Pren-te el pols', organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Ictus i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, es busca conscienciar la ciutadania de la importància de prendre’s el pols de manera periòdica per tal de detectar arítmies cardíaques i així poder prevenir l’ictus.

En una primera fase, que s’ha iniciat a principis de novembre a diferents àrees de la demarcació de Barcelona, a Osona i a les Terres de l’Ebre i que finalitzarà el 20 de desembre de 2016, ja s’han adherit a la campanya 370 farmàcies (més de la meitat), 40 ajuntaments i 105 centres de salut d’atenció primària i hospitalària. En aquestes farmàcies, s’ofereix la possibilitat a les persones de 60 anys o més que s’hi prenguin el pols gratuïtament.

Les farmàcies són uns dels centres neuràlgics de la campanya i hi poden participar totes les farmàcies comunitàries. “Les farmàcies comunitàries som un dels espais de salut més propers al ciutadà. Per tant, són un entorn idoni per fer arribar missatges de salut rellevants”, ha afirmat Francesc Pla, vocal del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i Vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Per reconèixer si una farmàcia forma part de la iniciativa, s’ha creat un segell d’adhesió que s’exposa a la porta de la farmàcia.

L'ictus: primera causa de mort en les dones

L'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. A Catalunya, la malaltia afecta 13.000 persones, de les quals un 45% queda amb alguna discapacitat. Un de cada cinc ictus s'atribueix a la fibril·lació auricular que, juntament amb la hipertensió, és un dels factors de risc principals de patir aquesta malaltia.

Es calcula que un 10% de la població de més de 60 anys té arítmia. Amb 'Pren-te el pols', les persones de més de 60 anys que ho desitgin es poden prendre el pols de manera gratuïta a les farmàcies que s’han adherit a la campanya i, si se’ls detecta una arítmia, se les derivarà a un centre sanitari per descartar la fibril·lació auricular. Es calcula que a Catalunya prop de 40.000 persones tenen arítmia i no ho saben.

El conseller ha recordat que l’ictus és un problema sanitari de primera magnitud ja que 1 de cada 6 catalans patirà un ictus al llarg de la seva vida, però ha celebrat que la campanya tingui com a base una realitat assistencial molt positiva, referint-se a una “xarxa d’atenció de les meves avançades i reconegudes del món” i a un codi ictus “que fa anys que funciona amb bons resultats”.

La fibril·lació auricular (FA) és l’arítmia cardíaca més freqüent i multiplica per cinc el risc de patir un ictus. Davant l’evidència de l’associació del fet de patir una arítmia i la possibilitat de patir un ictus, el Departament de Salut ha impulsat la Ruta de la fibril·lació auricular (RFA), un sistema de diagnòstic ràpid i cribratge en centres d’atenció primària de persones que pateixen aquest tipus d’arítmia.

 


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article