Els joves d'entre 14 i 30 anys representen 1 de cada 3 nous casos de contagi de VIH a Catalunya

En el marc del Dia Mundial contra la Sida, la Creu Roja llança la campanya 'No badis, una negligència pot trencar la teva harmonia!'


A Catalunya 1 de cada 3 nous casos de VIH afecten a joves menors de 30 anys, segons l'Informe anual de 2015 del Centre d’estudis epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i Sida de Catalunya (CEEIS Cat). Per això, aquest dijous, 1 de desembre, Dia Mundial contra la Sida, la Creu Roja Joventut comença la campanya 'No badis, una negligència pot trencar la teva harmonia!' per prevenir el contagi del virus - especialment entre els joves- i reduir l'estigma i la discriminació que encara pateixen les persones afectades.

L'any 2015 a Catalunya es van registrar un total de 634 diagnòstics nous d'infecció de VIH i 116 nous casos de SIDA (dos casos més que el 2014). El perfil de la persona afectada és un home (en un 89% dels casos) de 36 anys de mitjana. De fet, la franja jove és de les més afectades pels nous casos, tal com reflexen les dades: l’11,2% correspon a població de 15 a 24 anys, el 18,6% a 25-29 anys, el 36,8% a 30-39 anys, el 23% a 40-49 anys i el 10,4% a majors de 50. Cal tenir en compte que els darrers 10 anys s'ha regsitrat un descens del 30% del diagnòstic tardà, però actualment encara es situa en el 45% dels casos a Catalunya.

Informació i sensibilització, eixos de la campanya

Davant aquestes xifres, la Creu Roja aposta per una campanya que remarca tant "la importància de prendre decisions reflexives que evitin conductes de risc" com la "desinformació" com a actitud perillosa a l'hora de menystenir l'ús de mesures de protecció per prevenir el Sida. A Catalunya, s’han sumat a aquesta campanya 20 assemblees locals i comarcals  d’arreu del territori, que impulsaran punts d’informació i sensibilització al carrer i activitats de conscienciació en centres d’educació formal i no formal. És previst que aquestes activitats, amb el suport del voluntariat, arribin a més de 2.800 persones, majoritàriament joves. També es farà difusió a les xarxes socials amb el hashtag #PrevenciónVIH.

La importància de la detecció precós

La detecció a temps del VIH/Sida és un dels factors clau per fer de dic de contenció de més infeccions. La Creu Roja realitza proves per detectar el virus i a Tarragona, per exemple, on la prova és va començar a fer el 2010, s'han fet ja 290 tests des de llavors. A Barcelona, al Servei d'Atenció i Prevenció Sociosanitària, dirigit a persones amb drogodependència, s'han fet un total de 3.430 proves de VIH entre 1997 i 2016, de les quals 250 han donat positiu.  El nombre de casos positius s’està reduint des de 2005 i, entre 2014 i 2016, s’ha detectat o 1 o cap cas de VIH+. Entre les persones amb drogodependència, s’ha reduït pràcticament a zero la incidència del VIH, gràcies a projectes de reducció de danys i de sensibilització com els que desenvolupa  la Creu Roja des de fa dues dècades, juntament amb les administracions públiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article